@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: Tak myślę, że jakbyś kupił USDT i z niego robił wszystkie transakcje na krypto, to liczysz podatek tylko od zysku między tym co włożyłeś w krypto, a wyciągnąłeś z krypto. Zresztą troche mało sensowne byłoby robienie setek transakcji z fiat na krypto i z powrotem dziennie. A tak to wkładasz na początku miesiąca 100k $, wyciągasz pod koniec 40k $ i nie płacisz podatku (⌐͡■͜
Zdarzenie i obowiązek podatkowy powstaje w momencie wymiany FIAT -> krypto i krypto -> FIAT, Wszystkie wymiany nawet w obrębie stable coinów nie są opodatkowane (jeszcze ( ͡°͜ʖ͡°))
Więc zakładając, że używam wyłącznie Binance do operacji na FIAT, tow danym roku podatkowym moje zeznanie jest wyliczane na podstawie ile złotych wsadziłem na Binance w stosunku do tego i ile zł wyjąłem? I nie ma znaczenia, że potem kupione krypto handlowałem za inne krypto pierdylion razy? Pytam bo pewnego razu odezwałem się do księgowej aby zrobiła mi PIT to chciała szczegółowe excele ze wszystkimi transakcjami.
Podatek od kryptowalut w Polsce płaci się tylko od zysku, a konkretnie od: zamiany kryptowaluty na FIAT (np. PLN, EUR, USD) lub użycia kryptowaluty jako środka płatniczego – czyli zapłaty za towary, usługi lub regulowania zobowiązań w krypto. W obu przypadkach trzeba obliczyć przychód (wartość rynkową w PLN w dniu transakcji) i odjąć koszty nabycia. Podatek to 19% od
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
#kryptowaluty
Więc zakładając, że używam wyłącznie Binance do operacji na FIAT, tow danym roku podatkowym moje zeznanie jest wyliczane na podstawie ile złotych wsadziłem na Binance w stosunku do tego i ile zł wyjąłem?
I nie ma znaczenia, że potem kupione krypto handlowałem za inne krypto pierdylion razy? Pytam bo pewnego razu odezwałem się do księgowej aby zrobiła mi PIT to chciała szczegółowe excele ze wszystkimi transakcjami.
Podatek od kryptowalut w Polsce płaci się tylko od zysku, a konkretnie od: zamiany kryptowaluty na FIAT (np. PLN, EUR, USD) lub użycia kryptowaluty jako środka płatniczego – czyli zapłaty za towary, usługi lub regulowania zobowiązań w krypto. W obu przypadkach trzeba obliczyć przychód (wartość rynkową w PLN w dniu transakcji) i odjąć koszty nabycia. Podatek to 19% od