Wpis z mikrobloga

Co to jest za roślinka. Rozsialo mi się to po nieogarniętej działce koło domu razem jakąś trawka i koniczyna polna.

Nic tam na razie nie robię i nie sieję, do trawnika mi baaaardzo daleko. Tylko koszę co jakiś czas kosą spalinową tak do zera prawie i po każdym koszeniu jakaś nowa roślinka przejmuje teren. Wcześniej miałem tam jakieś paskudne trawska i szczypiory wielkie. Teraz jest fajna koniczynka polna i to coś ze zdjęcia nie wiem co to.

Jak to jakieś normalne kwiatki są to bym zostawił taką łąkę. Kosić wtedy bez sensu i ryzyko, że jakiś inny gatunek przejmie teren znowu.

#ogrodnictwo #rosliny #pytanie #kiciochpyta
Catmmando - Co to jest za roślinka. Rozsialo mi się to po nieogarniętej działce koło ...

źródło: 1000016238

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Catmmando: Na ostatnim zdjęciu, które pokazałaś, to co widzę (owłosiona, bruzdowana łodyga, pierzaste liście, cienki korzeń palowy, brak fioletowych plam, korzeń długi i wąski jak „dzika marchewka”) bardzo mocno przemawia za tym, że to dzika marchew (Daucus carota).

Dlaczego to raczej nie jest szalej ani szczwół:
✅ Łodyga jest owłosiona – szczwół plamisty ma gładką łodygę, a szalej jadowity zwykle nagą.
✅ Brak fioletowych plam typowych dla szczwołu.
✅ Korzeń jest długi, cienki, wrzecionowaty
  • Odpowiedz