Wpis z mikrobloga

#oswietlenie #led #smarthome #elektryka
Chce sobie w domu założyć oświetlenie LED w listwach przypodłogowych. Takie nocne oświetlenie na ściemniaczach.
Tylko zastanawiam się jak pociągnąć zasilania do tych ledów. Gdzie pochować zasilacze i ściemniacze. Chciałbym to podpiąć pod zdalne sterowanie po zigbee.
Niebieskim kolorem zaznaczyłem listwy, a czerwony rozdzielnie elektryczną.

Jakieś propozycje?
mdk007 - #oswietlenie #led #smarthome #elektryka 
Chce sobie w domu założyć oświetlen...

źródło: temp_file4546392981784248228

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

z własnego doświadczenia - ściamniany LED w kuchni nad blatem, w korytarzu górna lampa, w łazience LED pod szafką nad zabudową - daję na 50% jasności po 20:00 i 10% po 23:00. przyłożyłem raz pasek ledowy na wysokości listwy przypodłogowej i każdy okruch było widać także słabo. polecam dołożyć czujkę ruchu - świetna sprawa

na późniejszym etapie dołożyłem sobie czujnik natężenia światła i jak jest poniżej 65lx to i w dzień odpalam
  • Odpowiedz
@mdk007: jeśli nie masz w domu pedantycznie czysto, to szybko zrezygnujesz z włączania tego. Wpadłem na głupi pomysł podświetlania każdego stopnia na schodach :) Już nie świeci :D Miałem kiedy listwe led w kuchni przy dolnej listwie maskującej, ta sama sytuacja. Widać każdy najmniejszy brud, włos, plamę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@CygaroZwasem akurat żona mi podziękue za takie rozwiązanie, bo lubi jak jest pedantycznie czysto. Jest to upierdliwe, ale można z tym żyć. ¯_(ツ)_/¯
Główne oświetlenie będzie inne, tu chodzi bardziej o samo podświetlanie nocne, żeby włącznika nie szukać jak się idzie do łazienki.

@masqu88 szukam takich ściemniaczy zigbee, ale wielkościowe widzę same duże. Mógłbyś polecić coś co się zmieści do puszki z kieszenią?
Zasilacze dopuszkowe są, ale te ściemniacze same
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@SmartBobAutomatyka Wolałbym rozwiązanie ze ściemniaczem w rozdzielnicy. Jednak ma to podstawowa wadę. Do każdej listwy musiałbym puszczać przewód z rozdzielnicy (biorąc rozwiązania zaproponowane wyżej wystarczy mi zwykle gniazdko 230V), a jest tych odcinków aż 6 na sam korytarz. Do tego dochodzi spadek napięcia na dłuższych odcinkach przewodu.
Więc nie wiem czy to byłoby dobre rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@mdk007: Jakbyś zalecam ledy zawsze na 24V one mają najmniejsze spadki. Typowe parę metrów paska ma 100-200W to przy 24V to masz 4-8A więc so ta typowe wartości. Ale spoko. Można zrobić tak i tak. Każde ma swoje plusy i minus.
  • Odpowiedz