Wpis z mikrobloga

Mirki z #budownictwo mam #pytanie o fugowanie i sylikon pod prysznicem. Mam prysznic bez brodzika. Na dole gdzie płytki podłogi spotykają się z płytkami ściany mam położony sylikon, pod którymi jest fuga. Czy to ma sens? Tak zrobili wykończeniowcy, którzy chyba kryli lekko niekompletną fugę. Zastanawiam się jednak czy jest sens, po uzupełnieniu fugi, kłaść na to sylikon sanitarny?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KochamJescKisiel: a jaką masz fugę? zwykłą czy epoksydową?

jak to zwyczajna fuga to źle bo raz tam powinien być sylikon, żeby woda nie wchodziła pod kafle, dwa w narożach daje się sylikon, żeby mogły pracować ściany i kafle nie pękały

nawet jak to jest fuga epoksydowa, która nie przepuszcza wody to nie jest tak elastyczna jak sylikon i przy pracujących ścianach albo będzie fuga pękała albo w najgorszym wypadku kafle
  • Odpowiedz
@Zabi96: pojechałem po całości - tj. położyłem na całym "dole" nową, ale nie wydłubywałem starej - wygląda na spójną, bo nawet jak była, to jest na niej nowa warstwa.

@Catmmando "Fuga elastyczna Ultracolor Plus 133 piaskowy 2 kg Mapei" - zakładam, że elastyczna = epoksydowa. Ściana na której są te płytki to kartongips, więc może rzeczywiście pracują ściany + tam zmiany temperatur

To nie jest problem zategować sylikonem, tylko
  • Odpowiedz