Wpis z mikrobloga

Mircy, pytanie jest takie - mam ładowarkę do telefonu 120 W, działała jak należy, ale zdechł kabel - przetarł się. Kupiłem nowy z certyfikatem Power Delivery, Quick Charge, 120 W, 6 A i cośtam jeszcze. Telefon się ładuje, ale znacznie wolniej. Kabel więc jest nie taki jak trzeba. Co zatem powinien mieć, żeby dało się łądować pełną parą?

Telefon od Xiaomi jeśli to ma jakieś znaczenie. Musi być ichni specjalny markowy kabelek? A jeśli tak, to z ciekawości - co takiego w nim siedzi, czego nie ma w inych kablach?

#telefony #android #xiaomi #kiciochpyta #kable #smartfon #telefon #apple
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kasztan00: może trafił ci się felerny. Co w takim kablu siedzi specjalnego? Drut (choć spece zaraz się pewnie przyczepią że tam linka jest a nie drut), a konkretnie jego średnica. Im większa tym kabel ma mniejszy opór, a tym samym jest w stanie przepuścić większy prąd. Jakiś turbo markowy nie musi być, ale nie bierz na pewno żadnego no name. Obecnie moim pierwszym wyborem jest baseus, ale też zdarzają się
  • Odpowiedz
@nomariko: No właśnie nie. Xiaomi do swojego szybkiego ładowania ma dodatkowy pin czy coś takiego. Musi być przewód do szybkiego ładowania Xiaomi, można kupić na Ali za parę złotych.
  • Odpowiedz
. Musi być ichni specjalny markowy kabelek? A jeśli tak, to z ciekawości - co takiego w nim siedzi, czego nie ma w inych kablach?

@kasztan00: Wystarczy na Ali czy Allegro poszukać kabel który ma wyraźnie napisane że działa z 120W Xiaomi, poparz recenzje. Inne nie ruszą na 100% mocy.

@nomariko To nie wina kabla. Obecne kable to już nie tylko "drut" w kablach USB-C masz np. E-Marker chip,
  • Odpowiedz
@TIRPIC: @janeknocny to szczerze nie wiedziałem, nigdy nie patrzyłem jakoś pod tym względem wybierając kable. Zwracałem uwagę tylko czy ma taką jak potrzebuję lub większą moc. Quick charge, PD i SuperVOOC uruchamiały mi się zawsze bez problemu na każdym kablu, PPS nie wiem bo używam kabla dołączonego do ładowarki.
  • Odpowiedz