Wpis z mikrobloga

@Aranos: jest to deszcz absolutnie bez żadnego znaczenia dla suszy, roslin, temperatur etc. Nawet piachu nie był w stanie spłukać. Do dziś leży. Nawet w środku lata potrafi spaść deszcz przez 20 minut natomiast nic to nie znaczy. Chwile jest duszo (2-3h) i na tym koniec.

Taki deszczyk to jest nawet gorszy niżby w ogóle go nie było, bo zmoczy liście i zaraz rura słońce i masz poparzone rosliny także
  • Odpowiedz
@Aranos: mnie zawsze o to chodzi. gdyby nie rośliny to mnie deszcz do niczego nie potrzebny jest.
Mogło byc tak jak piszesz, ale góry bardzo czesto zatrzymują deszcz na dłużej. Południe wyspy tam gdzie jest Chora Sfakion sa praktycznie u podnóża gór. Mogło padać gównie tam i byc powodzie z tego powodu a na północy słońce świecic i nie być w ogóle deszczu. A to zaledwie 20km w linii prostej
  • Odpowiedz
Zdaje sobie sprawę, że tak tam jest.
Kilka lat temu spotkałem się z potężną ulewą na Krecie. Wszędzie lało, wiało, zimno. Grek w Kissamos mówi żeby jechać na Elafonisi, bo tam świeci słońce. Trochę nie chciało mi się wierzyć, ale faktycznie na miejscu bezchmurne niebo i kilka, jak nie kilkanaście stopni więcej na termometrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz