Wpis z mikrobloga

Co jest lepszym wyborem?

• Dom szeregowy z garażem w bryle budynku 56.9% (29)
  • Dom bliźniak bez garażu ale z miejscem postojowym 43.1% (22)

Oddanych głosów: 51

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Snowflake_: dom wolnostojący. Nigdy nie wiesz na kogo trafisz za ścianą. Nawet w domu nie wiesz kim będzie sąsiad. Ale to będzie minimum 4m od ściany domu, a jeśli jesteś od północy w stosunku do jego działki bez problemu pozwolenie na 3m mur dostaniesz.

Sam szukałem działo przez 6 lat. W miejscowości ale na skraju. I jest nieźle.
  • Odpowiedz
  • 0
@thcl: wiadome, że wolnostojący dom jest najlepszym wyborem, ale niektórzy nie mają środków, żeby myśleć o wolnostojącym. Musiałbym zadać odrębne pytanie - czy lepszy jest bliźniak, z którego dojadę w 25-30 min autem do centrum miasta wojewódzkiego, czy lepszy jest dom wolnostojący, gdzie dojazd zajmie godzinę? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak ktoś ma maksymalny budżet to musi się zdecydować bliźniak/szeregówka stosunkowo blisko miasta lub dom jednorodzinny
  • Odpowiedz
@Snowflake_: jak bliźniak którego to i tak nie poważam za pełnoprawny dom (za dużo wad z bloku) to szeregówka to już typowy blok gdzie masz dwa pięta dla siebie. Taras (o ile jest) za domem to mam taki sam w bloku, z drugiej strony mam również mały ogródek przed blokiem (z drugiej strony) miejsca podziemne w garażu, także szeregówka, no nie, to już lepsze mieszkanie w bloku.
  • Odpowiedz
@ekektrykpozdalnym: przestańcie powtarzać już te głupoty. Owszem, szeregówka to nie chata wolnostojąca, ale przyrównanie wprost do mieszkania w bloku to już kłamstwo. znam miejsce, gdzie całe bloki (miekszania) czekają na sprzedaż, a obok buduje się osiedle szeregówek. Szału ni ma, np bez garaży,tylko z miejscami itp. Cena podobna jak te mieszkania obok (czyli wcale nie taniej ze względu na duży metraż chociażby). Jakoś im te mieszkania w ogóle nie schodzą,
  • Odpowiedz
@Snowflake_: mieszkam w białymstoku. Buduję się w miejscowości Ryboły - przez miasto mam do pracy 20min, z wioski 30. Działki po 20-22zl za metr, z budynkami po 25-30zl za metr - gdy w mieście od 300 do 700zl/m2.

W najbliższym czasie-5lat- będzie s19 czas pewnie do 15-20min się skróci czas dojazdu.

Buduję w tym roku dom 15x15m. Sso wyniósł mnie 190k systemem zleconym (ja załatwiam wszystkie materiały oprócz dachu) -
  • Odpowiedz
obok buduje się osiedle szeregówek. Szału ni ma, np bez garaży,tylko z miejscami itp

@stefan-buczalski23: Czyli gorzej jak w bloku gdzie i tak masz osiedle zamknięte, brama zamyka się na pilot, parking podziemny, brak łopatowania śniegu w zimie, ciepło z sieci, brak kotła w mieszkaniu, nie obchodzi Cię nic. Dach, elewacja itd. jest z funduszu wspólnego. Przychodzisz na gotowe, nawet część tarasu wykoszą kilka razy w roku. A w takiej szeregówce
  • Odpowiedz
Mieszkałem tak i tak, szeregówka zdecydowanie wygrywa. Na osiedlu cisza i spokój, a w bloku jak źle trafisz to masz i 6 sąsiadów za ścianami/stropami. Jeden skończy kłócić się z żoną to drugi zaczyna, a jak są małe dzieci to jeszcze "lepiej". Bloki blisko siebie, latem w nocy wszyscy pootwierane okna, i słyszysz chrapiącego sąsiada.

"Nic Cię nie obchodzi" - dopóki nie trzeba rozwiązać jakiegoś problemu, a wtedy okazuje się, że to
  • Odpowiedz