Wpis z mikrobloga

Kojarzy ktoś z was jak długo obecnie czeka się na decyzje kredytową w banku PKO BP oraz ING? z jednego i drugiego formularze dostałem 30 czerwca. Z PKO BP rzeczoznawca był 8 lipca i cisza. Do ING składałem własny operat (wykonany przez rzeczoznawcę) w zeszłym tygodniu (czwartek albo piątek) i też cisza :.

#kredythipoteczny
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@euklides mi z ING jakoś mega szybko poszło, doradca kredytowy złożył to w jakimś trybie pilnym z UOP i dosłownie tego samego dnia miałem decyzję pozytywną. Nie wiem jak to zrobił ale tak było xD
  • Odpowiedz
@euklides: W PKO BP czasy obecnie mogą być różne. Zależy to od centrum hipotecznego do którego trafił wniosek. Średnio bank wydaje decyzję w 3-4 tygodnie. Czas może być dłuższy w przypadku uzupełnień.

W przypadku ING zależy to od źródła dochodów. Wpływa to na rodzaj procesu kredytowego. Jeśli jest to umowa o pracę to decyzję można otrzymać nawet w tydzień. W przypadku innych dochodów, na przykład działalności gospodarczej czas procesowania wniosku
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: oboje uop na nieokreślony więc z tej strony nie powinno być problemu, kwota także jakieś 30% poniżej zdolności. kurnia schodzi to mega długo ;/
  • Odpowiedz
@marcpol: oboje uop na nieokreślony więc z tej strony nie powinno być problemu, kwota także jakieś 30% poniżej zdolności. kurnia schodzi to mega długo ;/

@euklides: Być może wniosek w ING trafił do dodatkowej analizy. Wtedy czas procesowania się przedłuża.
  • Odpowiedz
@euklides: W większości przypadków decyduje o tym automatycznie system banku na podstawie nadanej oceny punktowej. Oznacza to pogłębioną analizę wniosku. Mogą być wymagane dodatkowe dokumenty i wyjaśnienia.

Nie ma jednak pewności, że tak się stało w Twoim przypadku. Być może wniosek ze względów proceduralnych trafił do znacznie dłuższego procesu standardowego lub po prostu doradca później dołączył dokumenty do systemu banku. Najlepiej uzbroić się w cierpliwość. Zacząłbym się niepokoić dopiero jeśli
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol inne banki cisza narazie. Doradca ma się kontaktować z koordynatorem. Obecnie czekam chyba bardziej na PKO niżna Santander ale w sumie w tym momencie obojętne mi to co będzie, byle by coś było.
  • Odpowiedz