Wpis z mikrobloga

Czytam sobie Murakamiego. Gość twierdzi, że biega regularnie od 20 lat (pisząc książkę miał ~55lat) a jego zyciowka na maratonie to 3:30. A regularność ma potężną, sam twierdzi, ze nie robi sobie wiecej niż 2 dni przerwy. Bardzo dobry wynik, ale jak na biegacza z takim stażem i takimi możliwościami (pisze między innymi o tym, że specjalnie latał na Hawaje, bo tam mu sie dobrze biegło), to bardzo przeciętnie. Nawet taki Prezes z Lasu zszedł poniżej 3h w maratonie.

Murakami miał szczyt amatorskiej formy w latach 90/00 jak zegarki sportowe nie istniały w takie formie, jaką mamy dziś. IMO to największy gamechanger w bieganiu amatorskim. Brak systematycznej progresji w treningu, bez danych z tetna, systematycznego śledzenia obciążenia treningowego nawet na poziomie apki garminowej nie pozwolił biegaczom tamtej ery na rozwiniecie potencjału, jakie teraz daje nam analityka sportowa, nawet tak podstawowa.

PS. On biegał "na czas" a nie dla "funu". Pisał, że przygotowywał się pod konkretne starty, zwiększał ilość treningów, etc.

#bieganie #sport
LebronAntetokounmpo - Czytam sobie Murakamiego. Gość twierdzi, że biega regularnie od...

źródło: temp_file1973204426216090067

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@razdwatrzy55: dziś podczas biegu słuchałem podcastu z nim na Okiem Amatora na Spotify. Bez żadnego pojęcia kto to jest. W miarę jak kilometry leciały to szczena opadała co ten facet robi.
Dla ciekawych to on te 100 maratonów zrobił do tego pracując na szklarni w Holandii, a to tylko jedna z jego historii. Niesamowicie pozytywna postać. Polecam każdemu posłuchać.
https://open.spotify.com/episode/43kUlVNvmoFdLjlBPWV1rT?si=NR6eFiIqSf2fqLC0xagJSA
  • Odpowiedz
Dla ciekawych to on te 100 maratonów zrobił do tego pracując na szklarni w Holandii, a to tylko jedna z jego historii.

@razdwatrzy55: czasem zaczynał wieczorem kończył jeden maraton i po północy od razu drugi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: no maraton w 3:30h to tempo 5, czyli spokojny bieg, w umiarkowaną pogodę nawet nie trzeba nic zabierać by zrobić taki trening. Starając się o czas powinno być lepiej, chyba że spowalniają jakieś trwałe kontuzje czy coś.

Zegarki raczej znacznie nie pomagają, odczyt tętna często nie jest dokładny, zgadywane strefy też nie bardzo.

Wolałbym by w trakcie biegu wyłapywał najlepszy czas na 1,5,10,21,42 km i od razu pokazywał +
  • Odpowiedz
@wkto: trochę zluzuj majty. Mi się nie udało po prawie roku treningu złamać 3:30 a się nie obijałem i miałem do czynienia ze sportem. Nie mowie tylko o sobie ale jak amator ktory pracuje i ma normalne życie kręci 3:30 na maratonie to dla mnie jest bardzo dobrze wytrenowany. Mówienie że każdy może sobie bez problemu biegać 5:00 na kilometr też jest odrealnione. Jak ktoś biega lepiej z palcem w
  • Odpowiedz
@Simpleco: samo się nie zrobi, rok to zdecydowanie za mało, potrzeba wytrzymałości, wolne długie biegi przez kilka lat robią robotę, wtedy będzie tempo 5.
@LebronAntetokounmpo: pewnie reszta za szybko się zniechęca lub za późno zaczęli, regularnie biegając da się to osiągnąć.
  • Odpowiedz
Jeszcze poprawna technika, stety-niestety działa, planów nigdy mi się nie chciało robić, ale liznąć technikę trzeba było, ciągle hamując będzie trudno.
  • Odpowiedz