Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci co powiecie na temat spółdzielczego prawa własnościowego?

Obawiać się przy zakupie mieszkania czegoś takiego? Wiadomo pełna własność najlepsza.

Czytam że mogą być jakieś jazdy z długami spółdzielni czy coś, sądzę że cena mieszkania w takiej formie powinna być niższa w porównaniu z pełną własnością.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@death070: w zdecydowanej wiekszosci przypadków moze przekształcic spoldzielcze prawo w normalna wlasnosc. W praktyce uzytkowania roznic nie bedzie poza tym, że bedziesz placil samodzielnie podatek od nieruchomosci.
  • Odpowiedz
  • 0
@Sabarolus zastanawiam się tylko dlaczego dotychczasowy sprzedający sam tego nie przekształcił, przecież nawet w ogłoszeniu to lepiej brzmi.

Po prostu jak lokuje w czymś oszczędności życia to raczej nie podoba mi się zapis że właścicielem tego jest dalej spółdzielnia a ja mam tylko jakieś prawo do tego.
  • Odpowiedz
zastanawiam się tylko dlaczego dotychczasowy sprzedający sam tego nie przekształcił,

@death070: bo to nie ma zadnego znaczenia jak sie juz mieszka. Sam byłem wlascicielem takiego mieszkania wiele lat i nigdy nie przekształcilem bo po co?

Po prostu jak lokuje w czymś oszczędności życia to raczej nie podoba mi się zapis że właścicielem tego jest dalej spółdzielnia a ja mam tylko jakieś prawo do tego.

@death070: a co to
  • Odpowiedz