Wpis z mikrobloga

Mam pytanie odnosnie AI do wykopowych programistow html.
Coraz czesciej slyszle w polskich mediach ze AI to nawet programisci ktorzy ja kodza jej nie rozumieja do konca.

Nie znam sie na tyle, ale wydaje mi sie ze to brzmi jak totalna glupota?

Dopiero co na Polsacie byl jakis “eksperte” ktory mowil
ze nie rozumiemy AI i jak to niedlugo zrobi sie z tego AGI. Xd

#programowanie #ai #sztucznainteligencja #html #c #html5
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Opiochoinka: No tak średnio. Jak AI czy konkretnie LLMy działają rozumiemy całkiem dobrze, bo w końcu to my je zbudowaliśmy i zasada ich działania jest dosyć prosta. Problemem jest raczej ich analiza i głębsze zrozumienie tego jak reprezentują one wiedzę, ale to obszar aktywnych badań i nie jest tak, że nic nie wiemy. Można to trochę porównać do badania ludzkiego mózgu - kiedyś było wiadomo tylko, że mózgiem się myśli,
  • Odpowiedz
@Opiochoinka: Jak napiszesz swój program, to wiesz jaki napisałeś algorytm, a AI można bardziej nakierowywać na to czego oczekujesz, ale samego kodu nie znasz bo go w ludzkiej wersji nie ma. Wiesz jak się AI uczy, wiesz jakiego typu masz AI i tylko tyle.

Ale zapytaj AI to ci dokładniej wytłumaczy. :P
  • Odpowiedz
@Opiochoinka: Ekspertem nie jestem, ale o ile wiem to znamy ogólną zasadę trenowania tych modeli, które z grubsza imitują działanie sieci neuronowej w mózgu.

Problem w tym, że te modele trenują się same, tzn. dajesz mu pewne dane, np. milion zdjęć psów i milion zdjęć kotów, i każesz tak zmodyfikować samego siebie aby udzielić prawidłowej odpowiedzi na pytanie co jest na obrazku. W tym celu model dopasowuje np. wagi połączeń
  • Odpowiedz