Wpis z mikrobloga

Zgłosiłem zwrot ciuchów po dostawie... i zapomniałem wysłać, minęły już dwa miesiące, a ciuchy leżą dalej w szafie w paczce. Oczywiście etykiety już się przeterminowały, a zwrot na zalando ma status "utworzono" bez opcji wygenerowania nowego kodu.

Czy mogę jeszcze wysłać paczkę do nich na swój koszt i zrealizują zwrot? #zalando

#modameska #modadamska #ecommerce #sklepyinternetowe #ecommerce
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ponton: odpisali od razu, że mam tylko 30 dni na zwrot. Jednak wydaje mi się, że sama deklaracja zwrotu wystarczy, a nie mogą narzucić terminu samej wysyłki zwrotu.

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zwrot-towaru-do-sklepu-internetowego-o-czym-trzeba-pamietac

"Żaden przepis nie przewiduje, że jeśli konsument nie zwróci towaru w terminie 14 dni, to jego oświadczenie o odstąpieniu od umowy traci moc lub staje się nieskuteczne."
  • Odpowiedz
@bitkoin: od tego wyroku wspomnianego w artykule jako sprzeczny z tezą o ważności odstąpienia mimo nieodesłania rzeczy w terminie (II C 831/16) była apelacja (I ACa 396/17) i w niej już akurat nie zgodził się sąd z wykładnią pierwszej instancji:

Skarżący miał natomiast słuszność zarzucając Sądowi pierwszej instancji dokonanie błędnej wykładni przepisów art. 31 ust. 1, art. 32 ust. 1 oraz art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 30 maja
  • Odpowiedz