Wpis z mikrobloga

Codziennie w Polsce 13 osób nie chce już dłużej żyć. 11 z nich to mężczyźni. Od północy wylogowało się już sześcioro. Do końca dnia będzie ich drugie tyle.

Nie zginęli w wypadku, nie zabrała ich choroba. To było ich ostatnie "mam dość", ostateczne "nie daję rady".

Za każdą z tych liczb ktoś płakał. Albo nie miał już sił płakać. Nie każdy krzyk słychać, nie każdą pustkę widać.

#depresja #samobojstwo
jestemtakizmeczony - Codziennie w Polsce 13 osób nie chce już dłużej żyć. 11 z nich t...

źródło: image

Pobierz
  • 167
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 23
@haabero
Jesli jest ktos z mazowieckiego to jest tutaj możliwość odbycia terapii za darmo.

Jest kilka punktów w Warszawie i okolicach. Miasto za to płaci.
  • Odpowiedz
@jestemtakizmeczony: Smutne. Brak jakiegokolwiek zainteresowania ze strony rządu, żeby chociaż wyrazić żal i zaapelować o nieignorowanie niepokojących sygnałów, ale rozumiem, że mają pilniejsze sprawy np. spór o wybory między Andrzejem Dudą a Tuskiem na X ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@jestemtakizmeczony: Zawsze mnie ogromnie brzydzi jak feministki to tłumaczą. A robią to mniej więcej tak:

To, że mężczyźni popełniają więcej samobójstw nic nie znaczy bo kobiety mają więcej prób samobójczych. Mężczyżni po prostu są z natury brutalni i przemocowi dlatego łatwiej im zrobić to skutecznie.
  • Odpowiedz
@TheDziobaker ale było robionych wiele badań i faktycznie faceci wolą strzelić sobie w łeb, skoczyć z wysokości czy się powiesić a kobiety wolą przedawkować leki albo poprzez przecięcie żyły
  • Odpowiedz
@Tommy__: Są też badania, że kobiety robią to na pokaz i stąd mało skuteczne metody. Choćby na Wiki jest o tym mowa:

One reason for this may be that men who try to commit suicide may have a stronger and more genuine will to end their own lives, while women engage in more "suicidal gestures".
  • Odpowiedz
  • 86
@jestemtakizmeczony spoko, szkoda że jednocześnie wszelkie próby i tematy dotyczące zdrowia psychicznego są wyśmiewane, nawet tutaj na wykopie.

Z Trzaskowskiego też była beka bo PSYCHOLOG I TERAPIA XD
  • Odpowiedz
@walciak: przepalanie oszczędności u juleczek które mają wywalone na słabych chłopów
często te juleckzi mają same ze sobą problemy
na pewno to pomoże chłopu XD

a potem szok i zdziwienie, czemu mimo psycholoszek więcej chłopów spadło z bicykla
  • Odpowiedz
@furious_iguana:
tutaj można. przyjmują, przed chwilą dzwoniłem. nie wiem czy będzie problem z innego powiatu, trzeba się dowiedzieć. jak nie, szukaj podobnych placówek u siebie, dzwoń i pytaj. jak sie dygasz to napisz gdzie i ja Ci poszukam.

nie jest to "coś ciekawego" - jeśli liczysz nie wiadomo na co, nie jest to najwyższa jakość usług. Psychiatra to był tragiczny idiota, ale już terapeuta bardzo sympatyczny i profesjonalny.

https://czppiaseczno.pl/kontakt/
  • Odpowiedz
@jestemtakizmeczony: zastanawia mnie zdanie "za każdą z tych licz ktoś płakał"

Czyli dopiero potem, jak już mleko się rozlało to nagle najbliższą rodzina przypomina sobie o poszkodowanym? A wcześniej to przepraszam co robili?
  • Odpowiedz
@Sarza01 dziękuję bardzo! Czegoś poszukam na Warszawę na pewno, piszą tutaj o sobie "Realizujemy pilotażowy program Centrów Zdrowia Psychicznego", więc może po tym tropie dowiem się czy jakaś placówka koło mnie też bierze udział
  • Odpowiedz
@Brutus66 tak tak, juliki złe, psychiatrzy źli, tylko czytanie depresyjnych wpisów na tagu przegryw jest dobre ( ͡° ͜ʖ ͡°) ciągniecie się w dół zamiast sobie pomagać, a później płacz że któryś się wyhuśtał
  • Odpowiedz