Wpis z mikrobloga

#elektronika #domofon

Co zrobić jak mocno brzęczy zamek przy otwieraniu drzwi na pastylkę?
Domofon zasilany AC 11,5V 0,8A
Elektrozaczep jak na zdjęciu
Dorwałem jakieś mostki prostownicze, ale z każdym jest problem ten sam - słychać tylko cichy klik elektrozaczep niby puszcza, ale żeby otworzyć drzwi trzeba mocno szarpnąć.
Ja już nie mam pomysłu, ktoś mądrzejszy pomoże?
slasherr - #elektronika #domofon

Co zrobić jak mocno brzęczy zamek przy otwieraniu d...

źródło: temp_file3053645725835972557

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slasherr: przy zasilaniu AC każdy będzie brzęczał. Zasilanie DC rozwiąże problem, tylko u Ciebie coś musisz źle robić, może źle podłączasz ten mostek? A może zasilanie masz za mało wydajne, żeby ruszyć rygiel i o ile na AC jeszcze jakoś działa, na DC już nie daje rady?
  • Odpowiedz
  • 0
@MickM ok jutro coś kupię, pytanie tylko czy jak zamienię zasilacz na mocniejszy to z domofonu i tak nie będę miał takiego samego napięcia?
  • Odpowiedz
@slasherr: napięcie będzie takie samo, ale przez większą wydajność prądową zasilacza nie będzie spadać tak znacząco jak przy słabszym zasilaczu.
  • Odpowiedz
@slasherr: jeszcze pytanie, jak masz ten domofon zasilany? Bo jeśli zasilacz w rozdzielnicy, a do furtki kabel domofonowy z żyłami 0,5mm i długością ze 20m albo więcej i zasilanie rygla idzie jedną parą, to tu może być problem, w spadkach napięcia, nie w zasilaczu.
  • Odpowiedz
@slasherr: ok, ale mimo wszystko jeśli tam jest zasilanie puszczone domofonowym "kabelkiem" albo skrętką, to jeśli jest taka możliwość, zasilanie do rygla niech leci na podwójnych żyłach. Generalnie, jak @MickM sugerował, dobrze by było zacząć od woltomierza.
  • Odpowiedz