Wpis z mikrobloga

Nigdy nie mogłem zrozumieć fali hejtu jaka wylała się na DS2. Czy jest to najgorsza część DS? Osobiście nie jestem w stanie wskazać najsłabszej części. Każda jest na swój sposób wyjątkowa i najlepsza. Niektórzy zarzucali jej niespójność i irracjonalne połączenia między lokacjami; dziwne mechaniki - typu statystyka Adaptability czy redukcja maksymalnego HP po śmierci; słabsza grafika; brak wyrazistych bossów i ich powtarzalność; dziwaczne hitboxy; mniej zapadający w pamięci NPC; duża liczba wrogów i nierówny poziom trudności; mało angażujący lore i słabe powiązanie z pierwszą częścią czy wreszcie brak „ducha” Miyazakiego. Osobiście uważam, że każdy wymieniony zarzut przerodził się finalnie w swoistą charakterystykę gry odwołująca się do sentymentu. Ponadto brak Miyazakiego wyszedł jedynie na plus - gołym okiem widać, że ta część wyróżnia się od swojej poprzedniczki i następczyni na każdym kroku - i bardzo dobrze. To tak jakby Potop zastąpić Dwiema Wieżami (trochę hiperbolizuję, ale chcę barwnie oddać sens wypowiedzi). Prawda jest taka, że DS2 wciąż pozostaje lepszą grą niż jakieś 95% współczesnych ,,gier”.

#darksouls #fromsoftware
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JasnieOswieconyMedrzec:

Prawda jest taka, że DS2 wciąż pozostaje lepszą grą niż jakieś 95% współczesnych ,,gier”.

prawda, ale to nie zmienia faktu ze wsrod tej trylogii komus moze sie podobac ktoras czesc bardziej niz inne
nawet jak DS2 sa lepsze od 95% wspolczesnych to moze ds1 i ds3 w czyis oczach sa lepsze niz 95.1%
  • Odpowiedz
@JasnieOswieconyMedrzec: dla mnie ds2 jest najsłabsze z całej trylogii, ale to nie oznacza, że jest złą grą, to nadal jeden z najlepszych tytułów ever i równocześnie imho ma najlepszy pvp z całej trójki. Pewnie lubiłabym ją bardziej gdyby nie pająki i fakt, że jestem jedną z tych osób, które zaczyna boleć głowa przy dłuższej rozgrywce, przy pozostałych soulsuniach tego nie uświadczam. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@JasnieOswieconyMedrzec: lol, jak zacząłeś wymieniać te wady to pomyślałem, że śmieszkujesz. Tak, te wszystkie wady są powodem, dla którego ludzie nie lubią DS2. Te rzeczy, które wymieniłeś + inne dziwactwa, typu - pierwsze co mi przychodzi do głowy - np. ogólnie dziwne animacje postaci, muzyka po bossfighcie urywana natychmiastowo od 100% głośności do 0, system namierzania (typu zaznaczasz moba prosto przed sobą, zabijasz go, po czym zaznacza ci moba 2
  • Odpowiedz