Wpis z mikrobloga

Abstrahując od wszystkiego. Dla eksperymentu dzień przed ciszą wyborczą zainstalowałem sobie TikToka. Nowe konto, z niczym niepowiązane. Zacząłem scrollować. Po 30 rolkach pojawił się pierwszy polityczny post, w miarę neutralny. Zajrzałem w najbardziej lubiane komentarze:

"j---ć rafała"
"wolę gangusa niż pedała"
"ratujmy polskę = tylko nawrocki<3"

Algorytm uznał, że interesuje mnie polityka i zacząłem mieć serwowane kolejne treści tego typu. Jakieś 90% rolek politycznych to były szyderstwa z Trzaskowskiego, Tuska i całej koalicji oraz promowanie Brauna, Mentzena i Nawrockiego. Były to takie rolki:

1) przerobione przez AI zdjęcie rodziny, gdzie Tusk i Von der Leyen to rodzice, a Trzaskowski to małe dziecko.
2) gość przebrany za Zorro śmigający po dachach
3) dziewczyna idąca przez las z zamyśloną miną i podpisem "wybierzmy mądrze, głosujemy na Karola"
4) Braun z gaśnicą podpisany "sigma moment"
5) pies rasy pitbull zrywający pyskiem plakat Trzaskowskiego

Wszystko to okraszone mało inteligentnymi komentarzami.

I już pal licho na kogo ktoś głosuje. Ale w jaki sposób podejmuje decyzje?? Jeśli ktoś wybiera sugerując się takimi debilnymi treściami, to ja nie mam pytań. Właściwie to zrozumiałem wiele rzeczy. Skoro taki jest obraz przeciętnego wyborcy, to po co ja się produkuję w dyskusjach. Znajdziesz argumenty, badania, będziesz tłumaczył, a potem wleci kilkanaście "śmiesznych" rolek i jest że tak powiem zaorane.

#wybory #polityka #tiktok
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I już pal licho na kogo ktoś głosuje. Ale w jaki sposób podejmuje decyzje?? Jeśli ktoś wybiera sugerując się takimi debilnymi treściami, to ja nie mam pytań. Właściwie to zrozumiałem wiele rzeczy. Skoro taki jest obraz przeciętnego wyborcy, to po co ja się produkuję w dyskusjach. Znajdziesz argumenty, badania, będziesz tłumaczył, a potem wleci kilkanaście "śmiesznych" rolek i jest że tak powiem zaorane.

@memento_mori: tak a o co chodzi? pis
  • Odpowiedz
@memento_mori: No na tikotku niezła inba była podczas tej kampanii. Tiktoki same pro - Mentzenowe, a później pro-Nawrockie. Jak jakaś Julka wstawiła coś promującego Trzaskowskiego, to od razu w komentarzach miała dojazd, że jej życzą, aby jakiś imigrant sprowadzony przez Trzaskowskiego ją zgwałcił i tego typu rzeczy xD
  • Odpowiedz
@memento_mori: a to dopiero początek bo AI jeszcze nie weszło na pełnej, ale za 2 lata będzie bardzo trudno odróżnić fejk od prawdy i w sumie to nie będzie nikogo interesować. liczyć będzie się emocja
  • Odpowiedz
@memento_mori algorytm dostosowuje się pod treści przy których spędzasz najwięcej czasu,czytasz komentarze itp przez co łatwo się zamknąć w pewnej bańce. Ja trafiłem do takiej gdzie Zandberg przechodzi do 2 tury xD
  • Odpowiedz
@memento_mori: No i tutaj wywraca się demokracja. Pozwoliliśmy aby chińczyk naszym obywatelom podstawiał treści polityczne. Się internet scentralizowal w obrębie 3 platform, które należą do sił, które Polsce nie sprzyjają
  • Odpowiedz
to już się gubię xdd pojawiają się nowe chińskie siły odpowiedzialne za propagandę? były już Niemcy po stronie trzaska USA za Nawrockim teraz do gry wkracza chiński tigtong
  • Odpowiedz
@memento_mori: w zeszłym roku czytałem o tym książkę - uciekł mi teraz tytuł. Autor na podstawie wyborów w jakimś kraju i rozmów z byłymi pracownikami największych big techów w social mediach wykazał, że grupki, poglądy i profile prawicowe i skrajnie prawicowe są o wiele częściej polecane nie tylko nowym użytkownikom ale też starym niezainteresowanym polityką. Czemu? Bo te treści są bardziej angażujące i emocjonujące = większą aktywność, więcej reklam =
  • Odpowiedz