Wpis z mikrobloga

Jakie ogrzewanie do małego, nowego domu z poddaszem użytkowym byście teraz wybrali? Parter 80m2 i poddasze 40m2.

Pompa ciepla i zwykła podlogowka, promienniki podczerwieni, kable grzewcze jako podłogówka elektryczna lub piec gazowy z butla na działce(brak gazu w drodze)?

Ogólnie to te kable grzewcze w podłodze lub promienniki podczerwieni na suficie mam w cenie budowy domu. Co do pozostałych opcji to jedyne co muszę we własnym zakresie zrobić to zakupić źródło ciepla czyli pompe lub piec gazowy, cala instalacja jest w cenie budowy.

No i w przypadku poddasza to pompa lub gaznie robi problemu bo można założyć kaloryfery normalnie, jakbym na parterze zrobil te kable lub promienniki to na górze też musiały być być promienniki lub ewentualnie grzanie klimatyzacja.

#dom #budowa #remontujzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rocky_b: ja to bym na Twoim miejscu grzał klimatyzacją. Wyjdzie taniej niż pompa ciepła. 3 jednostki na cały dom wystarczą. Jeżeli masz kable grzewcze w cenie to bierz. Zamontuj PVkę na dachu i przy klimie i kablach grzewczych masz 9 miesięcy w roku darmowego chłodzenia i grzania. Dobra klimatyzacja zadba o jakość powietrza w domu i o komfortowe warunki. Zamiast płytek połóż drewnianą podłogę, większy komfort cieplny będzie.
  • Odpowiedz
@rocky_b 100m2 dom, rodzina 2+2. 1000-1200kwh na miecha w najzimniejszych miesiącach przy grzejnikach elektrycznych (montowane na sciane ).
Grzejniki po 1000W.
Dodatkowo drabinki elektryczne w lazience i wc. Podlogowe ogrzewanie w łazience dla komfortu.
Woda 100l boiler tez prad.
Zuzycie zczytane z elicznika obejmuje cale zapotrzebowanie. Grzenie ustawione mam od 5-22(weekendy do 24). Klimą nie dogrzewam, bo to slabe rozwiazanie. Mam wszystko na prad w domu.
Nie oszczędzam, bo nie ma na czym
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@daroq3a a kwiecien- wrzesień jakie miałeś średnie zużycie?

Ogólnie 1200kwh to są raczej duże rachunki za prąd w zimie, jak panele mają mi nic nie dać to muszę jeszcze nad tym pomyśleć
  • Odpowiedz
@rocky_b
Maj 23 - 260 oddane 616
Czerwiec 23 - 230 oddane 670
Lipiec 23 - 209 oddane 700
Sierpiern 23 - 250 oddane 550
Wrzesien 23 - 256 oddane
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@daroq3a nie no kurde kminie kminie i nie mogę wymyslic lepszego rozwiązania od tych kabli nawet bez PV skoro mam je w cenie....

Jaka masz stawkę za prąd?
  • Odpowiedz