Mam za zadanie zrobić proces technologiczny wałka i mam takie pytanie. Czy ktoś wie z jakiej normy wziąć wartości A2 i A4? bo nie mam ich podanych obok rysunku. Na rysunku mam też podane fazowanie 2x45 stopni przy końcach wałka, a skąd w takim razie wziąć wartości tych zaokrągleń czy tam wcięć, które są na tych mniejszych prostokątach oraz szerokość tych prostokątów np. na innych rysunkach jest podane coś w stylu: 2x0,2, a ja nie mam podanych tych wymiarów. Przepraszam za niewyraźny rysunek, ale w rzeczywistości też ciężko się rozczytuje te dane. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :) #inzynier #inzynieria #studbaza #polibuda #pytanie #pytaniedoeksperta
@szefownik: Poradnik mechanika REA i/lub Kurmaz - projektowanie wezlow i czesci maszyn - znajdziesz PDF na necie bez problemu, wszystko bedzie wyjasnione.
@Sebamcjo: A mógłbyś wysłać linka do tych norm i pomóc odczytać bo tutaj znalazłem coś, ale nie wiem czy to jest to: https://procestechnologiczny.com.pl/podciecia-obrobkowe-technologiczne/ Np. po lewej stronie, pomiędzy A2 i A4 jest średnica fi35 j6 to rozumiem, że mam przyjąć l4? a=0,3, l1 = 3,3 w = 1,5 rp = 0,6? Jaka szerokość by była przy tym A2 oraz A4? Chyba, że to co Ci wysłałem to jest w ogóle
@PurpleHaze: Kwestia tego, że ja nie mam zbytnio dużo czasu teraz na to, a nie chcę się zagłębiać całkowicie w ten temat, tylko chodzi mi o to, jak dobrać z normy te podcięcia.
@szefownik: no w tych ksiazkach masz normy. Tabelke zaleznie od fi walka i od sposobu pracy, podane konkretny typ podciec i ich wymiary szczegółowe. Tu sie nie ma w co zaglebiac ¯\(ツ)/¯
@PurpleHaze: No tak, ale na tej stronie też masz według normy i przyjąłem, że A2 = 2, a A4 = 4 i chcę wiedzieć czy dobrze to przyjąłem, bo kolega na pw wysłał zdjęcia chyba z jakiejś książki i też tam była taka sama tabelka.
#inzynier #inzynieria #studbaza #polibuda #pytanie #pytaniedoeksperta
źródło: zdjęcie1
PobierzTabelke zaleznie od fi walka i od sposobu pracy, podane konkretny typ podciec i ich wymiary szczegółowe. Tu sie nie ma w co zaglebiac ¯\(ツ)/¯