Wpis z mikrobloga

#komputery #pcmasterrace #windows #systemoperacyjny

Witam szanownych ekspertów.
Chce kupić nowy kąkuter do gier mając na względzie niewielki budżet 3/4k
i zestawienie: cena vs wydajność. Jestem amatorem z 85 iq, ale chatgpt podbija to do 100,
proszę o opinię

Na perspektywiczności mi nie bardzo zależy, ważne żebym sobie mógł pograć w fajne gierki przez 5 lat.
Oto co wyczarowałem, nie wiem czy nie za bardzo oszczędzam na zasilaczu i wszystkim oprócz karty graficznej, bo chce być kowbojem w RDR.

Karta graficzna ASROCK Radeon RX 7600 XT Challenger 16GB OC - 1 379,00 zł
Procesor AMD Ryzen 5 5500 - 329,00 zł
Pamięć RAM PATRIOT Viper Steel 32GB 3200MHz - 229,00 zł
Płyta główna MSI B550M PRO-VDH - 383,83 zł
Dysk KINGSTON NV3 1TB SSD - 249,00 zł
Zasilacz GIGABYTE P650G 650W 80 PLUS Gold - 259,00 zł
Obudowa ENDORFY Ventum 200 Solid - 179,00 zł
Chłodzenie CPU ENDORFY Fera 5 Dual Fan - 159,00 zł
Łączna cena około: 3200 zł

System planuje sobie kupić taki:
https://soft360.pl/windows-11/596windows-11-professional-0889842906059.html
chyba to nie scam co?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ważne żebym sobie mógł pograć w fajne gierki przez 5 lat.

@analboss: 1. jakie dokładnie gierki, bo taki nie za mocarny komputer wybrałeś z chatem.
2. Jaki masz monitor?
3. Wifi potrzebne?
4. Wymagania co do obudowy
  • Odpowiedz
AMD Ryzen 5 5500

@analboss: Błagam, nie rób sobie tego, odłóż chociaż ten jeden miesiąc więcej kasy z wynagrodzenia i kup jakiś Ryzen 5700X3D, a nie taką padakę. Ten procesor kompletnie Ci ograniczy kartę graficzną.
  • Odpowiedz
@SonidoStark:

Błagam, nie rób sobie tego, odłóż chociaż ten jeden miesiąc więcej kasy z wynagrodzenia i kup jakiś Ryzen 5700X3D, a nie taką padakę

wystarczy dolozyc do 5600. i taki procesor nie ograniczy nawet 7800xt
  • Odpowiedz
@10129:

wstawiles jakies biasowe niezaoptymalizowane gowno. 7500f parowany jest do zestawow do 7k, a ten procesor jest nieznacznie lepszy od 5600. /eot

wy na tym wykopie to ma cie jakiegos jobla z tymi bottleneckami xD
  • Odpowiedz
  • 0
bo taki nie za mocarny komputer wybrałeś z chatem.

No dlatego przyszedłem do ekspertów, bo za 3/4k to ja w kosmos nie polecę.
Chce pograć w coś rodzaju RDR, moze Cyberpunk i GTA6, rozumiem, że będę musiał zadowolić się najniższymi ustawieniami detali.

2. Jaki masz monitor?
  • Odpowiedz
  • 0
Fera jest taka se

a co to?

wgle nie wiem tez czy to chlodzenie kupowac jak ma byc budzetowo, ale podobno jak goraco to faktycznie pomaga i cieszej pc chodzi.
@vries:
  • Odpowiedz
a co to?

wgle nie wiem tez czy to chlodzenie kupowac jak ma byc budzetowo, ale podobno jak goraco to faktycznie pomaga i cieszej pc chodzi.

@analboss: Fera tj. CPU ENDORFY Fera 5. Za 120zł jest jak najbardziej ok. Za 160 jest trochę drogo.
Też bym brał chłodzenie.
  • Odpowiedz
@analboss: Cześć, możemy zaproponować Ci coś takiego w ramach #dspc dspc.pl

RTX4060 jest minimalnie szybszy, cały zestaw powinien pobierać około 50-60W mniej w pełnym obciążeniu niż z radeonem. Do tego dochodzi wyższa wydajność w RT (ale wiadomo to nadal rtx4060) i dlss4.

Cena za całość 3000zł, wystawiamy fvat/paragon i gwarancję. :-) Możemy wysłać przez olx/allegro.

Możemy też zaproponować coś w większym budżecie.
Szala - @analboss: Cześć, możemy zaproponować Ci coś takiego w ramach #dspc dspc.pl

...

źródło: obraz_2025-05-12_103732737

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
W ogóle nie gram, bo nie mam sprzętu, a kiedyś szczytem moich marzeń było full hd, wiec i tym pewnie bym się zadowolił.
Będę już szczęśliwy jak będę mógł pograć w GTA 5 na średnich detalach.
A ta 7700xt to jest +500pln, także w mojej konfiguracji za duża dokładka.
@wybacz:
  • Odpowiedz
Będę już szczęśliwy jak będę mógł pograć w GTA 5 na średnich detalach.

@analboss: Apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Na twoim miejscu wziąłbym jednak zestaw na AM5, tak żebyś za 3-4 lata mógł zrobić jeden upgrade proca i gpu.
Wtedy też wejdzie nowa generacja konsol, więc pewnie skoczą wymagania i każda gierka będzie wymagać Ray Tracing.
  • Odpowiedz
@Armanz:

Na twoim miejscu wziąłbym jednak zestaw na AM5, tak żebyś za 3-4 lata mógł zrobić jeden upgrade proca i gpu.

nieoplacalne ponizej zestawow za 4k, bo obdywa sie to kosztem slabszej grafiki
  • Odpowiedz
@wybacz: Okej, ale OP chce kompa właśnie koło 3-4k? W tym budżecie, niezależnie od platformy, w różnych zestawieniach polecanych konfiguracji, tak czy siak używane są 5060Ti i 7700XT.

Moim zdaniem, jeśli chciałbym budżetowo kupić daną wydajność "tu i teraz" bez możliwości upgrade, to wybrałbym AM4, ale na używanych częściach. (Zresztą tak jak sam mam.)
Tylko trzeba brać pod uwagę, że nie każdy się na tym zna, nie każdy chce polować
  • Odpowiedz