Aktywne Wpisy

kutmen2 +11
Rozstałem się z dziewczyną prawie 6 lat temu, mieliśmy dwa koty. Jeden został u mnie a drugi pojechał z nią. Godzinę temu zadzwoniła, że kot jest chory i właśnie z---------m blisko 400 kilometrów żeby ratować kotka bo idiotka nie ma pieniędzy żeby kota zbadał weterynarz. Mam nadzieję, że kot wróci ze mną do domu. Dajta plusa na zachętę

Czuć już taki vibe jesieni, w ogóle słabe to lato było, raptem z 3-4 dni powyżej 30 stopni. Ci co w tym roku założyli klimę muszą być rozczarowani.

Co byście zrobili na moim miejscu? Mam do wyboru postawić na swojej działce mały szkieletowy domek 40m² za 190 tys. lub wynająć mieszkanie na okres nie wiem jak długi, ja zakładam że minimum 5 lat. Czekam aż brat z rodziną się wyprowadzi z domu rodzinnego ale ma problemy z domem który kupił do remontu i przepisy go trzymią, zanim ruszy z robotą to trochę minie. Myślałem że to wszystko będzie krócej trwało żeby zostać w domu rodzinnym z rodzicami, w sensie ze oni na parterze a ja z żoną na piętrze ale minie kilka lat jeszcze zanim brat się wyniesie więc myślałem żeby na swojej działce postawić domek który przywożą jako gotowy już, więc to kwestia kilku miesięcy oczekiwania i lepiej płacić kredyt niż wynajem komuś innemu. Tym bardziej że wynajem na 4 lata po 2 tysiące to już 100 tysięcy więc ponad połowa kwoty tego domu. Tylko czuję że mogę wtedy mieć problem wrócić do domu rodzinnego za te kilka lat mając swój domek na swojej działce, mały bo mały ale swój własny, a z rodzicami dobrze żyjemy, są super pomocni i nie chcę ich zostawiać na stare lata. Taki domek w sumie zawsze mogę sprzedać i wrócić do domu rodzinnego za te kilka lat. Nie wiem jak to ugryźć. Co byście zrobili?
#budownictwo #pytanie #mieszkanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: lepiej. Ale spójrz na kalkulator - przy obecnych stopach proporcje są typu (mniej więcej) że przy racie 2k na spłatę kapitału idzie 200zł. Więc zapłacisz rocznie owszem - 24k, ale kapitału spłaci to 2400zł. To trochę może zmieniać kalkulacje i porównania.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi