Aktywne Wpisy
pastarri +50
Mój sąsiad pali na balkonie, dym wlatuje przez moje otwarte okna do pomieszczeń w moim mieszkaniu. Nie da się zostawić okna otwartego, bo zaraz czuć dym. Non stop siedzi na balkonie i pali - dziennie spokojnie mu schodzi paczka fajek jeśli nie więcej.
Rozmawiałem z sąsiadem - olał mnie, kontaktowałem się z właścicielem - nic z tym nie zrobił, rozmawiałem z administracją - pomimo tego, że w regulaminie jest zapis o zakazie
Rozmawiałem z sąsiadem - olał mnie, kontaktowałem się z właścicielem - nic z tym nie zrobił, rozmawiałem z administracją - pomimo tego, że w regulaminie jest zapis o zakazie

Ibiryd +674
Kilka dni na X i chłop spotkania z posłami urządza. To się nazywa skuteczność - nawet PSL takiej nie ma.
Rozmowa z Panią Kasią umówiona ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#mickpl #nieruchomosci
Rozmowa z Panią Kasią umówiona ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#mickpl #nieruchomosci

źródło: IMG_7160
Pobierz
Dzisiaj zapraszam na przegląd rynku chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych. Które marki dostępne w sklepach są polskie, a które zagraniczne? Odpowiedź jest druzgocąca. Na polskim rynku NIE MA ani jednej firmy z polskim kapitałem, która produkuje chipsy ziemniaczane. Szukałem długo, nie udało się znaleźć żadnej takiej marki, nawet regionalnej, kraftowej. Pola podaje trzy takie marki: Chipsy Lewiatan, Big Snack (marka własna Dino) i chipsy Beskidzkie. Odezwałem się do każdego z tych producentów. Lewiatan nie chciał podać swojego dostawcy zasłaniając się umową, na opakowaniu nie ma informacji o producencie. Dino zmienił swojego dostawcę i teraz są to zagraniczne koncerny. Z kolei firma Beskidzkie kilka lat temu zrezygnowała z produkcji chipsów, a decyzja była "biznesowa" i niczego więcej powiedzieć nie chcieli. Zatem aktualnie nie ma absolutnie żadnej polskiej firmy produkującej chipsy z ziemniaków i posiadającej swoją markę.
Także Mirki - jest nisza na rynku, można próbować ją wypełnić. A wypełnić się da, bo znalazłem np. litewskie Chazz, reklamowane jako smażone ręcznie, są też łotewskie Long Chips w niewielkich opakowaniach. Zatem da się znaleźć swoją niszę, która pozostaje nieuzupełniona.
Całe szczęście jeśli chodzi o chrupki kukurydziane, które są naturalną alternatywą do klasycznych chipsów ziemniaczanych, kilka polskich marek do wyboru już mamy. Ostatnio byłem jednak w hipermarkecie i żadnej z tych marek nie było. Dostępne są bardziej w niewielkich lokalnych sklepach lub polskich sieciach handlowych.
Polskie marki:
Beskidzkie - firma Aksam spod Oświęcimia posiada chrupki różnych smaków, np. serowe, pizzowe, zielona cebulka
Eurosnack (Chrupcie, Chrupi, Maxi, Chrupcioki, Tasty Harry, Pufuleti) - polska firma zarejestrowana w Warszawie posiadająca bogaty repertuar marek chrupek kukurydzianych
TBM (Tygryski, Łapsy) - rodzinna firma z Kunowa produkująca m. in. chrupki kukurydziane. Nie są one "czipsowate" jak te wyżej, tylko bardziej takie zwykłe "dziecięce", ale smakowe. Spróbujcie kiedyś, fajna alternatywa, możecie się zaskoczyć.
UNO Natura - kolejny producent smakowych chrupek kukurydzianych. Tak jak wyżej, to nieco co innego niż czipsy, ale polecam spróbować, osobiście jestem fanem smaku bekonowego.
Sante (Flips) - polski producent chrupek smakowych z Warszawy, ale tu postawiono na słodkie owocowe smaki
Chrupex - następna z polskich firm produkujących chrupki. Siedziba znajduje się we Wrocławiu
Seykos - producent chrupek smakowych z Piły
Okruszek - niewielka firma produkująca m. in. chrupki cebulowe, z siedzibą pod Płockiem
Zagraniczni producenci:
Lays, Cheetos - własność amerykańskiego koncernu PepsiCo
Curly, Crunchips, Monster Munch, Wiejskie Ziemniaczki - należą do niemieckiej firmy Lorenz
Przysnacki - własność Intersnack, niemieckiej grupy spółek
Pringles - własność amerykańskiej firmy Kellogs
Doritos, Maczugi - produkowane przez amerykańską Frito Lay
Jeśli ktoś znajdzie jakąkolwiek markę polskich chipsów ziemniaczanych, to szacun, czekam na ten moment z niecierpliwością. A, no i zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
#kupujcopolskie #kupujpolskieprodukty
źródło: temp_file8010638157438241291
Pobierzźródło: temp_file4618575687449153176
Pobierz@njay: Czeskie są spoko
@dzieju41: Ale polskich też. Jeść nie musisz, ale kupić możesz :)
W zasadzie topchipsy i inne laysy to od poczatku do konca sa produkowane w Polsce
źródło: IMG_0768
Pobierzźródło: 20250511_090803
PobierzIntersnack Poland, część Intersnack Group, niemieckiego przedsiębiorstwa powstałego w 2009 roku w wyniku połączenia Intersnack oraz The Nut Company