Wpis z mikrobloga

#kupujcopolskie <-- tag autorski

Dzisiaj zapraszam na przegląd rynku chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych. Które marki dostępne w sklepach są polskie, a które zagraniczne? Odpowiedź jest druzgocąca. Na polskim rynku NIE MA ani jednej firmy z polskim kapitałem, która produkuje chipsy ziemniaczane. Szukałem długo, nie udało się znaleźć żadnej takiej marki, nawet regionalnej, kraftowej. Pola podaje trzy takie marki: Chipsy Lewiatan, Big Snack (marka własna Dino) i chipsy Beskidzkie. Odezwałem się do każdego z tych producentów. Lewiatan nie chciał podać swojego dostawcy zasłaniając się umową, na opakowaniu nie ma informacji o producencie. Dino zmienił swojego dostawcę i teraz są to zagraniczne koncerny. Z kolei firma Beskidzkie kilka lat temu zrezygnowała z produkcji chipsów, a decyzja była "biznesowa" i niczego więcej powiedzieć nie chcieli. Zatem aktualnie nie ma absolutnie żadnej polskiej firmy produkującej chipsy z ziemniaków i posiadającej swoją markę.
Także Mirki - jest nisza na rynku, można próbować ją wypełnić. A wypełnić się da, bo znalazłem np. litewskie Chazz, reklamowane jako smażone ręcznie, są też łotewskie Long Chips w niewielkich opakowaniach. Zatem da się znaleźć swoją niszę, która pozostaje nieuzupełniona.
Całe szczęście jeśli chodzi o chrupki kukurydziane, które są naturalną alternatywą do klasycznych chipsów ziemniaczanych, kilka polskich marek do wyboru już mamy. Ostatnio byłem jednak w hipermarkecie i żadnej z tych marek nie było. Dostępne są bardziej w niewielkich lokalnych sklepach lub polskich sieciach handlowych.

Polskie marki:
Beskidzkie - firma Aksam spod Oświęcimia posiada chrupki różnych smaków, np. serowe, pizzowe, zielona cebulka
Eurosnack (Chrupcie, Chrupi, Maxi, Chrupcioki, Tasty Harry, Pufuleti) - polska firma zarejestrowana w Warszawie posiadająca bogaty repertuar marek chrupek kukurydzianych
TBM (Tygryski, Łapsy) - rodzinna firma z Kunowa produkująca m. in. chrupki kukurydziane. Nie są one "czipsowate" jak te wyżej, tylko bardziej takie zwykłe "dziecięce", ale smakowe. Spróbujcie kiedyś, fajna alternatywa, możecie się zaskoczyć.
UNO Natura - kolejny producent smakowych chrupek kukurydzianych. Tak jak wyżej, to nieco co innego niż czipsy, ale polecam spróbować, osobiście jestem fanem smaku bekonowego.
Sante (Flips) - polski producent chrupek smakowych z Warszawy, ale tu postawiono na słodkie owocowe smaki
Chrupex - następna z polskich firm produkujących chrupki. Siedziba znajduje się we Wrocławiu
Seykos - producent chrupek smakowych z Piły
Okruszek - niewielka firma produkująca m. in. chrupki cebulowe, z siedzibą pod Płockiem

Zagraniczni producenci:
Lays, Cheetos - własność amerykańskiego koncernu PepsiCo
Curly, Crunchips, Monster Munch, Wiejskie Ziemniaczki - należą do niemieckiej firmy Lorenz
Przysnacki - własność Intersnack, niemieckiej grupy spółek
Pringles - własność amerykańskiej firmy Kellogs
Doritos, Maczugi - produkowane przez amerykańską Frito Lay

Jeśli ktoś znajdzie jakąkolwiek markę polskich chipsów ziemniaczanych, to szacun, czekam na ten moment z niecierpliwością. A, no i zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!

#kupujcopolskie #kupujpolskieprodukty
njay - #kupujcopolskie <-- tag autorski

Dzisiaj zapraszam na przegląd rynku chipsów ...

źródło: temp_file8010638157438241291

Pobierz
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@njay moja przyjaciółka pracuje w Eurosnacku, jak się widzimy to zawsze przynosi chrupsy. Myślę, że to, że pracownik je zjada, jest najlepszą rekomendacją ( ͡º ͜ʖ͡º) chrupki ich firmy można kupić m.in. w Dino gdyby ktoś był ich ciekawy.
  • Odpowiedz
  • 17
@njay frito lay ma jedna z najwiekszych fabryk w europie w Polsce.

W zasadzie topchipsy i inne laysy to od poczatku do konca sa produkowane w Polsce
  • Odpowiedz
@njay: w sklepach widziałam tylko Beskidzkie i Tygryski, niestety nie umywają się do smaków lays ovenbaked ( ͡° ʖ̯ ͡°) wiem że co innego ale cóż, wybór żaden
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@malinq Zastanawiam się z czego to wynika, że tylko zagraniczne korpo jest w stanie utrzymać się na rynku. Może proces wytwarzania jest drogi (cięcie, smażenie) i tylko na dużą skalę da się utrzymać zyski
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wartosci_tradycje_EUROPEJSKIE Produkuje w Polsce, ale nie jest polską firmą :(
Intersnack Poland, część Intersnack Group, niemieckiego przedsiębiorstwa powstałego w 2009 roku w wyniku połączenia Intersnack oraz The Nut Company
  • Odpowiedz