Aktywne Wpisy

thorgoth +346
Ziomek zastrzelonego patusa z Bystrzycy Kłodzkiej płacze w internecie, że instruktor strzelectwa nie zadzwonił na policje XD
prychłem bardziej niż powinienem
#kryminalne #polska
prychłem bardziej niż powinienem
#kryminalne #polska

Bryk +6
Dzięki użytkownikowi @adrninistrator, który zmotywował mnie do napisania podsumowania pracy naszego „orła z Ukrainy” #konfitura z polskim dowodem, chciałbym przedstawić, dlaczego według mnie jego działalność „dla społeczeństwa” (oczywiście nie tylko i wyłącznie dla pieniędzy, bo uznał, że #samochodoza zarabia na tym pieniądze i robi wyświetlenia, więc on też będzie) to czyste sku*wysyństwo.
Jestem przeciwny sytuacjom, gdy ktoś parkuje samochód na zakazie, gdy obok jest np. parking płatny.
Jestem przeciwny sytuacjom, gdy ktoś parkuje samochód na zakazie, gdy obok jest np. parking płatny.
źródło: image
Pobierz

Dzisiaj zapraszam na przegląd rynku chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych. Które marki dostępne w sklepach są polskie, a które zagraniczne? Odpowiedź jest druzgocąca. Na polskim rynku NIE MA ani jednej firmy z polskim kapitałem, która produkuje chipsy ziemniaczane. Szukałem długo, nie udało się znaleźć żadnej takiej marki, nawet regionalnej, kraftowej. Pola podaje trzy takie marki: Chipsy Lewiatan, Big Snack (marka własna Dino) i chipsy Beskidzkie. Odezwałem się do każdego z tych producentów. Lewiatan nie chciał podać swojego dostawcy zasłaniając się umową, na opakowaniu nie ma informacji o producencie. Dino zmienił swojego dostawcę i teraz są to zagraniczne koncerny. Z kolei firma Beskidzkie kilka lat temu zrezygnowała z produkcji chipsów, a decyzja była "biznesowa" i niczego więcej powiedzieć nie chcieli. Zatem aktualnie nie ma absolutnie żadnej polskiej firmy produkującej chipsy z ziemniaków i posiadającej swoją markę.
Także Mirki - jest nisza na rynku, można próbować ją wypełnić. A wypełnić się da, bo znalazłem np. litewskie Chazz, reklamowane jako smażone ręcznie, są też łotewskie Long Chips w niewielkich opakowaniach. Zatem da się znaleźć swoją niszę, która pozostaje nieuzupełniona.
Całe szczęście jeśli chodzi o chrupki kukurydziane, które są naturalną alternatywą do klasycznych chipsów ziemniaczanych, kilka polskich marek do wyboru już mamy. Ostatnio byłem jednak w hipermarkecie i żadnej z tych marek nie było. Dostępne są bardziej w niewielkich lokalnych sklepach lub polskich sieciach handlowych.
Polskie marki:
Beskidzkie - firma Aksam spod Oświęcimia posiada chrupki różnych smaków, np. serowe, pizzowe, zielona cebulka
Eurosnack (Chrupcie, Chrupi, Maxi, Chrupcioki, Tasty Harry, Pufuleti) - polska firma zarejestrowana w Warszawie posiadająca bogaty repertuar marek chrupek kukurydzianych
TBM (Tygryski, Łapsy) - rodzinna firma z Kunowa produkująca m. in. chrupki kukurydziane. Nie są one "czipsowate" jak te wyżej, tylko bardziej takie zwykłe "dziecięce", ale smakowe. Spróbujcie kiedyś, fajna alternatywa, możecie się zaskoczyć.
UNO Natura - kolejny producent smakowych chrupek kukurydzianych. Tak jak wyżej, to nieco co innego niż czipsy, ale polecam spróbować, osobiście jestem fanem smaku bekonowego.
Sante (Flips) - polski producent chrupek smakowych z Warszawy, ale tu postawiono na słodkie owocowe smaki
Chrupex - następna z polskich firm produkujących chrupki. Siedziba znajduje się we Wrocławiu
Seykos - producent chrupek smakowych z Piły
Okruszek - niewielka firma produkująca m. in. chrupki cebulowe, z siedzibą pod Płockiem
Zagraniczni producenci:
Lays, Cheetos - własność amerykańskiego koncernu PepsiCo
Curly, Crunchips, Monster Munch, Wiejskie Ziemniaczki - należą do niemieckiej firmy Lorenz
Przysnacki - własność Intersnack, niemieckiej grupy spółek
Pringles - własność amerykańskiej firmy Kellogs
Doritos, Maczugi - produkowane przez amerykańską Frito Lay
Jeśli ktoś znajdzie jakąkolwiek markę polskich chipsów ziemniaczanych, to szacun, czekam na ten moment z niecierpliwością. A, no i zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
#kupujcopolskie #kupujpolskieprodukty
źródło: temp_file8010638157438241291
Pobierzźródło: temp_file4618575687449153176
Pobierz@njay: Czeskie są spoko
@dzieju41: Ale polskich też. Jeść nie musisz, ale kupić możesz :)
W zasadzie topchipsy i inne laysy to od poczatku do konca sa produkowane w Polsce
źródło: IMG_0768
Pobierzźródło: 20250511_090803
PobierzIntersnack Poland, część Intersnack Group, niemieckiego przedsiębiorstwa powstałego w 2009 roku w wyniku połączenia Intersnack oraz The Nut Company