Wpis z mikrobloga

Chyba zacznę daily wpisy robić, bo tyle się dzieje jak wróciłem do aktywnej sprzedaży ( ͡º ͜ʖ͡º) Może znowu jakieś kebabowe środy dla zasiegów xd

Dzisiaj porównywaliśmy z klientem ofertę najmu na Citroena EC3 - najem, 24 miesiące, 10k km rocznie, wpłata 30k netto, czyli 36900 brutto. rata? 380 PLN brutto. Oferta dla konsumenta, ale dla DG pewnie taka sama. 30k zwrotne w dotacji. Moim zdaniem petarda oferta jak na miejski samochód na dojazdy do biura. Koszt przez 2 lata to 15870 PLN (raty + 6900 z OW), w zamian za 20k km rocznie. Przez te 20k km zaoszczędzimy na paliwie ok. 6000 PLN (przejechanie na G12W 100km to ok. 11 PLN vs. 45 PLN w spalinówce).

Alternatywnie mieliśmy kredyt na kwotę 60k na samochód używany. BNP: oprocentowanie stałe 11,95%, prowizja 1,5%, RRSO przy 60 miesiącach 13,34%. Brak wpisu banku w dowód i brak wymogu cesji z AC. W cofidis 2% prowizji, oprocentowanie 11,60%, RRSO 13,56%.

Dosyć sporo, ale można z nimi negocjować co do warunków i ostatnio podpisałem kredyt na 8,75% + 2% prowizji, co już było całkiem znośne.

Czemu kredyt samochodowy, nie gotówkowy?
1. Wyższe kwoty udzielanych kredytów.
2. Szybsza procedura
3. Zabezpieczeniem jest pojazd w 1 kolejności, potem majątek.
4. Mniej dokumentów (wystarczą 3 wpływy na konto, a dla DG oświadczenie)
5. Można zawierać SMS
6. Do 100k kredytu często nie ma ani AC, ani wpisu w DR z przewłaszczeniem

Ciekawa opcja dla osób na ryczałcie z VAT kupujących auta na VAT-marża lub od osób prywatnych.

#motoryzacja
#motoleasing
#leasing
#finanse

https://optif.pl/br/ <- nasza oferta księgowości
ubezpieczenia@optif.pl <- adres w sprawie ubezpieczeń
https://optif.pl/oferta/ <- adres w sprawie leasingu
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OptiFinance: a co się dzieje po tych dwóch latach? bo pewnie wykup jest nie opłacalny, a zostaje się wtedy bez auta i trzeba znowu wyłożyć 30k na nowe auto.
  • Odpowiedz
  • 0
@r5678: 30k do Ciebie wraca w formie dotacji. Więc de facto 2 lata to 15870 PLN. Pytanie ile stracisz alternatywnie na utracie wartości auta używanego? No i jakie będą też koszty tamtego finansowania.
  • Odpowiedz
@OptiFinance znajomi też właśnie to wzięli w tej opcji.

Najbardziej mnie zdziwiło, że to całkiem pojemny samochód. Myślałem, że będę musiał udawać, że fajne auto, żeby im smutno nie było po czym wsiadłem i... byłem w bardzo pozytywnym szoku. Świetny, miejski popie.....czek!
  • Odpowiedz