Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skąd taka randomowa onuca Maciak zebrała podpisy do kandydatury

@znikam5: źle stawiasz pytanie. Prawidłowe pytanie, to kto i dlaczego zebrał mu podpisy.

Ja się domyślam kto i dlatego żeby odpiąć ruska łatkę od ruskich kandydatów
  • Odpowiedz
@znikam5 moja nie poparta żadnymi dowodami teoria jest taka: PKW nie ma żadnych baz z wzorami podpisu, więc wystarcza żeby PESEL zgadzał się z resztą danych. A PESELe można zdobyć scrapujac księgi wieczyste albo KRS.
  • Odpowiedz
@falden @znikam5 zbieranie podpisow to ciekawy temat. Mój znajomy jest w tym specjalistą. Dajesz w necie ogłoszenia, że za zebranie podpisów będziesz delegował kogoś do komisji wyborczej i tak w każdym powiecie. Ogłaszasz, że będziesz odbierał podpisane listy w tym i tym miejscu tego i tego dnia i ludzie sami przychodzą z podpisami jednego dnia masz kilka tysięcy podpisów, a delegowanie kogoś do komisji, to żaden problem, przynajmniej w wyborach
  • Odpowiedz
@falden:

Prawdopodobnie są jakieś firmy w szarej strefie, które handlują podpisami.

Raczej nie ma żadnej szarej strefy, tylko działa to w ten sposób, że lista peseli wraz z imionami i nazwiskami skądś wyciekła/została sprzedana. Jakiś bank, firma telekomunikacyjna czy coś w tym stylu, "zgubiła" te dane, umyślnie(za hajs) lub nie(atak hakerski). I tylko na podstawie tej bazy podrabia się podpisy, uprzednio sprawdzając tylko czy osoba z danym peselem jeszcze żyje.
Zgrywajactwardziela - @falden: 
Prawdopodobnie są jakieś firmy w szarej strefie, któr...
  • Odpowiedz