Delfin17
Pytanie do specjalistów, co to może być?

https://streamable.com/6peow5

#motocykle
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
xyz_xyz
xyz_xyz
@Delfin17 jak na moje przez chwile nawet kręci silnikiem a to pryyyy pozniej to już rozrusznik
2
A.....l
A.....l
@Delfin17
A jak nie aku (choć to raczej on), to sprawdź czy rozrusznik w ogóle się obraca (w sensie ręcznie - czy się nie zapiekł)
1
A.....l
A.....l
@Delfin17:
To co słychać to zapewne pompka paliwa. Ona dużo energii nie potrzebuje.
A aku jak już się zasiarczy i wzrośnie rezystancja wewnętrzna to będzie blokował się wykładniczo wraz ze wzrostem pobieranego prądu. Więc jakąś kamerkę czy np. pompkę pozasila, ale rozrusznik zrzuca napięcie na glebę w trymiga.
1
xyz_xyz
xyz_xyz
Ja sie na moto nie znam a autach podobnie objawia sie zdechly aku, lekko zakreci a pozniej tylko cyka
0
Ligniperdus
@Delfin17: aku na śmietnik
0
Delfin17
@xyz_xyz: @Ligniperdus @Aramil Hmmm teoria z akumulatorem miałaby sens bo zapomniałem go wyjąć na zimę, i ratowałem go prostownikiem z 4V (w zeszłym roku ratowałem go z 3V i podzialal caly sezon)

Byłem pewien ze ten dzwiek to kręcenie rozrusznika ale nie zahaczanie o trybik do ruszenia wału.

Mam jeszcze jakiś jump starter od Pana Chińczyka bo dzisiaj już późno (a moto zostawiłem pod starym mieszkaniem które wynajmowałem
0
A.....l
A.....l
@xyz_xyz: @Delfin17
Rzeczywiście, podkręciłem głośniki i tam wyraźnie słychać że robi może nawet i pół obrotu wałem. Aku do ogarnięcia.
0
Delfin17
@xyz_xyz: No tak ale właśnie skoro cały czas coś słychać i co całkiem głośno to czy na pewno winien jest akumulator, a nie coś zapieczone w rozruszniku po zimie (stał bez mała od września to ponad pół roku)
0
Delfin17
@Aramil: tyle że aku to ja dopiero co spod prostownika wyciągnąłem, jest naładowany elegancko pod sam korek :D
0
Ligniperdus
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
0
Delfin17
@Ligniperdus: Niby ta ale ja go teraz chcę odpalić byle do mechanika dojechać coby mi jakiś serwis przedsezonowy ogarnął, a mam do niego 100km, to lawetą zapłacę kosmiczną flotę

@Aramil Tylko że tam słychać głośno i wyraźnie to brrrrrt, rozrusznik jak dostaje za mały prąd to wydaje takie dzwieki? Ja pierwszy raz słyszę
0
xede
xede
@Delfin17: podobny dzwiek slyszalem jak komus sprzeglo sie "zespawalo" po zimie
0
Scorpio412
@Delfin17: Z jumpstartera pewnie odpalisz, ale jak nagle padnie całkiem aku to możesz mieć problem, mi tak padł, moto normalnie odpalił niby, dałem gazu i chyba brakło prądu dla pompki albo coś, moto zgasł i koniec :D
Odpalam z kabli, znowu to samo, po kolejnym odpaleniu wypiąłem żarówkę, wtedy już nie gasł i udało się wrócić do domu
0