Wpis z mikrobloga

Nie ma ludzi "dobrych", a nawet ci "dobzi" wcale tacy nie są, to konformistyczne obojętne kluchy, które dla swojego statusu społecznego i bezpiecznego spłacania kredytu hipotecznego boją sie wychylać. Ogólnie ludzie "dobzi" są zbyt grzeczni, w rezultacie są po prostu obojętni.

A jak to ktoś powiedział, żeby świat był zły, wystarczy obojętność ludzi "dobrych".
#filozofia
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CT-5555 jasne, że są. Ty jesteś dobrym człowiekiem. Wnerwiającym, marudnym, ale to przecież nie znaczy że złym. Ludzie wokół mnie są pomocni, nie robią z rozmysłem krzywdy. Są dobrymi ludźmi, a to że każdy chce wygodnie i szczęśliwie żyć, to przecież nic złego
  • Odpowiedz
  • 0
@archimedeeeeznuts: myślisz jakbyś był materią nieożywioną. To nie jest obiektywne bo żyjesz, gdyby Ci ktoś przywalił w dziąsło, czego nie życze, i to tak w geście zamachu na Twoje podręczne dobra osobiste, to byś dogłębnie poczuł, czyli nie fizycznie, czym jest zło.
  • Odpowiedz
@CT-5555 ciekawy pogląd. Osobiście uważam, że odwaga jest dobra. Jeśli ktoś szczerze wierzy, że palenie trawy, czy walenie konia jest czymś wartym promowania, to powinien to robić. Publika może ocenić czy ma rację (nie ma), ale to przecież nie znaczy że jest zły, tylko zagubiony
  • Odpowiedz
  • 0
@Prawdziwy_Oponiarz: jedno teraz zauważyłem, Ty przymiotnik "zły" traktujesz absolutystycznie, a ja "dobry".
To racja że nikt nie jest bez reszty zły, mówie tak, żeby obudzić w ludziach intuicje moralne i chyba zawsze w takim piętnowaniu o to chodziło.
Miłego dzionka.
  • Odpowiedz
@archimedeeeeznuts oczywiście ma rację, dobro i zło to są subiektywne pojęcia, co nie znaczy że nie są w pewnym stopniu prawdziwe. Po przyjęciu pewnych założeń można oceniać czyny i wydarzenia przez ich pryzmat i tu się zaczynają schody, bo kto ustala te ramy? @CT-5555 jeśli my sami to dla ciebie nie ma ludzi dobrych, dla mnie wszyscy są dobrymi ludźmi i obaj mamy rację
  • Odpowiedz
@CT-5555: lol co ma jakieś walenie konia i jaranie do bycia dobrym. Ludzie w tej chwili są torturowani, mordowani, okradani, wykorzystywani, cierpią na przeróżne sposoby, a dla ciebie walenie konia to jakies zło?!?
  • Odpowiedz