Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki mam dwa pytania.

1. Gdybyście chcieli kupić komputer złożony w sklepie z wybranych przez was części to jaki sklep byście wybrali? Warto patrzeć tylko na morele/xkom/komputronik czy są jeszcze jakieś dobre miejsca na zakup sprzętu?

2. Czy taki zestaw dla 16 latka do grania do 4k będzie ok?

1. Karta graficzna MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black OC 8GB GDDR6
2. Płyta główna ASRock B550 PHANTOM GAMING 4
3. Zasilacz be quiet! System Power 10 650W (BN328)
4. Procesor AMD Ryzen 5 5600X, 3.7 GHz, 32 MB, BOX (100-100000065BOX)
5. Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (IRP-K3600D4V64L18/32GDC)
6. Obudowa Aerocool Mecha (ACCM-PV28013.11)
7. Dysk SSD Samsung 990 EVO Plus 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V9S2T0BW)

#it #informatyka #komputery #gry #hardware
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@malinq: Tak jak wyżej, 8GB to po prostu za mało. Ja mam 3070 i spoko, ale w niektórych grach np takim Alan Wake 2 na 1440p gra jest nie grywalna bo brakuje mi właśnie VRAMu i często mam takie freezy że się odechciewa. Finalnie ograłem to na 1080p i użyłem losless scalling aby dostać upscale do 1440p.
Tak samo DeadSpace Remake, brakowało VRamu.
Ostatnio też tak miałem w jakiejś gierce
  • Odpowiedz
Czy tu jest jakiś haczyk, że za prawie tę samą cenę jest 2x więcej VRAMu niż w 4060?

nie ma, pamięć to nie jedyny parametr karty i wiećej czynników ma wpływ na cenę/wydajność.
no i 4060 to kosztuje normalnie blizej 1100 więc nie prawie taka sama.350zł drożej to spory procent ceny przy tych kwotach.

ja to bym rozważał znalezienie kasy na https://www.x-kom.pl/p/1165457-karta-graficzna-amd-asrock-radeon-rx-6800-xt-phantom-gaming-oc-16gb-gddr6.html

bywały
  • Odpowiedz
Także do 1080p może ci wystarczy

w niektórych grach już w FHD na średnich nie wystarcza 8GB. teraz pomyśl, jakie to plucie w twarz nieświadomym konsumentom jak 5060 kosztuje 1900zł z 8GB pamięci

@MrocznyZiemniak:
10129 - >Także do 1080p może ci wystarczy
w niektórych grach już w FHD na średnich ni...
  • Odpowiedz
@malinq: tak, też myślę, ze można by to i owo poprawić, ale jak konkretnie to zależy od Twojego budżetu i wymagań co do funkcjonalności lub wyglądu sprzętu.
Grafika to na pewno nie 8GB, jeśli chcesz mieć relatywnie przyszłościowy sprzęt.
Obudowy Aerocool to generalnie zły pomysł.
Strzelam, że wifi niepotrzebne, a granie będzie w 1080p głównie?

W tym budżecie wiadomo - można dołożyć do lepszej grafiki pozostawiając taki dość bazowy zestaw albo właśnie
  • Odpowiedz
@malinq: nie kupiłbym komputera z złożonego przez duży sklep. Gotowca jeszcze tak, natomiast że składkami jest taki problem ze:
-są składane na odpierdziel
-w xkomie masz gwarancję tylko na podzespoły, więc nawet jak oni ten komputer złoża i coś nie będzie działać, to i tak musisz płacić za diagnozę co padło (albo zrobić to samemu)
  • Odpowiedz
@BornToDie69: Po tym jak jeden komp łapał ogromne temperatury na cpu i potem okazało się że na podstawce coolera nadal była folia, a trzy kompy przyszły martwe na starcie to już nikomu tam nie polecam nic składać.
  • Odpowiedz