Wpis z mikrobloga

Android vs iOS: czego używacie i dlaczego? Możecie też się pochwalić jaki konkretnie telefon posiadacie jeśli chcecie. Czy próbowaliście drugiego systemu? Jeśli tak to możecie się też pochwalić na jakim telefonie. Nie chodzi mi tu żeby udowadniać swoje racje czy wszczynać burzę, po prostu luźne pytanie. Zacznę może od siebie:

Obecnie Android, S24 Ultra ze względu na możliwości customizacji, emulatory, apki spoza google play, oraz większą funkcjonalność. Próbowałem iOS nawet kilka razy, obecny iPhone który posiadam to 11 na iOS 16.1.1 z jailbreakiem. Jednak nawet pomimo jailbreaka i nowej baterii mam wrażenie że telefon jest wolny (mój poprzedni Mi 10T Pro z LineageOS zmiata go) oraz ograniczony w porównaniu do Androida (np brak kodeków audio aptx czy ldac, funkcja circle to search). Aplikacje które używam również mają często mniej funkcji na iOS.

Idąc dalej iPhone nie ma jakiegoś super dobrego chłodzenia przez co mimo dobrej wydajności gdy jest zimny to dość szybko throttluje. Face ID ma niekiedy problem z odczytem, tak samo z resztą jak czytnik linii papilarnych w Samsungu więc dałbym tutaj remis.

Oczywiście wszystko o iOS mówię z perspektywy jailbreaka, ponieważ dla mnie jako Androidowca naprawia on większość niedoróbek iOS, ale nie wszystkie. Co do samego jailbreaka tu zdecydowanie na plus w porównaniu do Andorida łatwiejsze wyszukiwanie i wgrywanie tweaków, niestety dużo z nich jest płatne.

#ios #andorid #iphone
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nomariko: ciężko porównywać jak 11 to już 6 letni telefon, w nowych problemy z wydajnością czy faceID nie występują, o throttling też trzeba się postarać
  • Odpowiedz
  • 0
@Oastry: jak chodzi o wydajność to jasne zdaję sobie sprawę z tego, że 11 ma swoje lata, może za słabo zaznaczyłem że porównuję pod tym względem z Mi 10T Pro, pierwsze telefony z takim samym procesorem pojawiły się w marcu 2020. Co do reszty nie będę się kłócił bo tak jak pisałem nie o to mi tutaj chodzi.
  • Odpowiedz