Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie inwestuję na giełdzie ani w żadne inne instrumenty finansowe, ale mam do Was pytanie.
Ostatnio widuję sporo memów, że przez Trumpa wszystko leci w dół – ceny akcji spadają, rynki się sypią itd. Do tego dochodzą żarty, że ciągle tracicie pieniądze, i że to ironiczne, bo przecież 'macie być' tymi dobrymi biznesmenami, a w praktyce same straty.

I teraz moje pytanie:
Skoro wszystko spada, a Wy faktycznie ciągle jesteście na minusie – to czemu po prostu nie gracie na spadki? Słyszałem, że można obstawiać, że cena danej akcji czy indeksu pójdzie w dół, i jeśli faktycznie spadnie – to się na tym zarabia. Czy na przykład na XTB da się to zrobić?

#gielda #inwestawnie #xtb

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie inwestuję na giełdzie ani w żadne inne in...

źródło: 13975_large

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim spadki są elementem cyklu giełdowego.
To ze wczoraj spadało, nie jest oczywiste, że będzie spadać jutro. Tak samo jak szybko spada, może szybko urosnąć. Nie pamiętam dokładnej statystyki, ale jak byś wykluczył 10 najlepszych dni na gieldzie przez ostatnie 10 lat, to byś pominął 70% zysków (dokładne liczby mogą być trochę inne, ale pokazuje to trend). Nawet jak w ostatnich dniach dużo osób jest na minusie (chociaż ostatnie dni mocno
  • Odpowiedz
@mirko_anonim granie na spadki to spekulacja a ja mam pieniądze zainwestowane długoterminowo. Nie zajmuje się spekulacją bo to nie moja domena. Nie mam nic przeciwko ale nie jest to moje zajęcie. Akcje traktuje jako bezpieczny wehikuł finansowy na przyszłość.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to że spada nie oznacza że dziennie nie może być dużych wahań na notowaniu, często ludzie zabezpieczają się przed zbyt dużymi spadkami a fundusze inwestycyjne itp. "łapią płynność" dokupując żeby cena przekroczyła jakiś pułap
  • Odpowiedz
Skoro wszystko spada, a Wy faktycznie ciągle jesteście na minusie – to czemu po prostu nie gracie na spadki?

@mirko_anonim:
Po pierwsze - część gra. Krótkoterminowo.

Po drugie, statystyki pokazują, że indeks amerykański, a razem z nim firmy z dobrym fundamentem stale idą do góry. Wojny, pandemie, polityka, inne wydarzenia chwieją wykresami, ale kierunek zawsze był jeden. Prawie wszyscy tutaj traktują to jako dodatkowe zajęcie bez aspiracji do daytradingu i głębszych
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
przyjacielski-zwycięzca-71: Bo ludzie w takim miejscu jak wykop mają mentalność przegrywa jaki traktuje narzekanie jako część:

- specjalizującą z innymi
- usprawiedliwiającą niepowodzenia
- mem
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim:

Gramy na spadki, ale można się brzydko nadziać. Np. środowy "Trump Deal" wysłał wielu z nas na terapię albo prosto do Castoramy.
Jeśli ktoś zagrał pozycję z dźwignią x20 w pkt. 1 to w pkt 2 miał 200% straty.
Jin - @mirko_anonim: 

Gramy na spadki, ale można się brzydko nadziać. Np. środowy "T...

źródło: DlaczegoNieSzorty

Pobierz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
perfekcyjny-przyjaciel-24: Odradzam korzystanie z instrumentów z dźwignią na XTB, ponieważ zawierasz zakład z Makler Maker a nie z innym uczestnikiem rynku, więc ma nad tobą przewagę i to wykorzystuje. Na XTB kupisz bez prowizji akcje i na tym nie zarabiają, ale imponujące wyniki finansowe mają na traderach, bo 80% traci.
Jeżeli chciałbyś spróbować grać na spadki, polecam otworzenie kontra maklerskiego w jednym z banków i tam korzystasz z futuresów, gdzie drugą
  • Odpowiedz