Wpis z mikrobloga

@niochland: chodzi o finansowanie - przedsiębiorca musi płacić ZUS od momentu założenia działalności - pracownik najczęściej pojawia się jak już jest jakaś stabilizacja, więc firma w razie czego kredytuje sytuację np. fakt, kiedy nie jest jeszcze wydajny
  • Odpowiedz
i fajnie to wygląda jak pracodawca płaci składki żeby potem pracownik płacił składki.

@Wojtulator: ale jesteś odklejony typie xD mało kto chce tyle płacić na UoP. Coraz więcej potworków się pojawia typu "pan sobie założy JDG i będziemy się rozliczać b2b", jeśli ktoś przekracza magiczną barierę 7k. Plus januszki lubią podpisać umowę na minimalną 4666 zł brutto (jakieś 3,5k netto), a resztę robić na zleceniówkę albo w ogóle na czarno
  • Odpowiedz
@Wojtulator: nom, pracodawca musi zapłacić określone składki i co z tego? Gdyby się to nie opłacało, tzn. pracownik przynosiłby realną stratę, a nie zysk dla pracodawcy to się likwiduje jego stanowisko pracy. Skoro koszty pracownika to dajmy na to ~80k rocznie to znaczy, że zarabia on dla firmy przynajmniej połowę z tego w skali roku. Nikt pracownika charytatywnie nie utrzymuje, dzięki temu pracownikowi istnieje firma. A jak kogoś nie stać
  • Odpowiedz
@kogut_20: Ok, ale do czego pijesz? Bo ja pokazałem tylko głupotę podwójnego oskładkowania pracodawcy. Ty zarzucasz mi nie wiem dokładnie co ale już wygrałeś chyba swoją dyskusję
  • Odpowiedz
@Wojtulator dlaczego rzekomo podwójnie się oskładkowuje pracodawcę? A jeśli już tak bardzo cierpi pracodawca to jakim sposobem ciągle opłaca mu się rekrutować nowych pracowników?
Bo chyba mi nie powiesz, że pensja pracownika jest jakimś "kosztem" pracodawcy, prawda? Pensja pracownika jest nierównym podziałem zysku, który pracownik wypracował. I od tego to zysku pracodawca opłaca np. ZUS i różne inne składki.
  • Odpowiedz
@kogut_20: znowu walczysz z czymś czego ja nie powiedziałem misiu. Pracodawca na JDG musi odprowadzać składkę ZUS zależnie od wyboru rozliczenia, od pensji pracownika i jeszcze pracownik od swojego brutto.
  • Odpowiedz
koszt ponosi pracodawca

@Wojtulator: pracodawca płaci ten zus dla kogo i z czyjej wypracowanej "działki"? Jak dla mnei to jest podwójne opodatkowanie pracownika, nie pracodawcy.
  • Odpowiedz
Bo chyba mi nie powiesz, że pensja pracownika jest jakimś "kosztem" pracodawcy, prawda? Pensja pracownika jest nierównym podziałem zysku, który pracownik wypracował. I od tego to zysku pracodawca opłaca np. ZUS i różne inne składki.

@kogut_20: Typie a jaki byłby sprawiedliwy podział zysku? Jeny ale wy lewacy jesteście odklejeni
  • Odpowiedz
@kogut_20: zobacz sobie pierwszą lepszą spółkę na GPW i jej wyniki finansowe - firmy mają niekiedy straty (akurat mówię o GPW bo te dane są publiczne). Z resztą to b. często normalne na początku działalności. Proponuje eksperyment, w jakiej firmie byś chciał najbardziej pracować (co robić) a potem weź kartkę papieru i napisz biznes plan, wydatki + przychody i zobacz czy Ci się zbalansuje od dnia 0 - jestem prawie
  • Odpowiedz
@ilookoutside ale mnie gucio obchodzi robienie biznesplanu, ja nie jestem przedsiębiorcą, nie dostałem od rodziców w spadku milionów albo miliardów złotych, nie mam znajomości z politykami, żebym otwierał firmy w Polsce. Jestem pracownikiem etatowym (w różnych branżach dane mi było pracować) i sprawa jest prosta - pracodawca ma mi godnie płacić za moją pracę, za moje doświadczenie, za uprawnienia jakie posiadam, za zaangażowanie w pracę. Jak się komuś nie spina interes
  • Odpowiedz