Wpis z mikrobloga

@Metylo: no ale stary, takie są ceny. U mnie konglomerat do kuchni 23k pociągnął. A nie brałem jakiegoś wyszukanego kamienia top importowanego z Włoch, tylko skromnie od Polskiego producenta. Takie są dzisiaj ceny.

Widzę że ten „Emil” faktycznie wykańczał dom w normalnym standardzie i wie o czym mowa

Ludzie się dziwią, bo sami robią u siebie pazdzierz z wyprzedaży z marketu a później chcą to porównywać do wyposażenia na jakimś
  • Odpowiedz
@Metylo: to są właśnie ci wykształceni inteligentni ludzie pracujący w szklanych wieżowcach. Z jednej strony elyta bo stołują się w sushi barach i chodzą na kręgle co tydzien a z drugiej takie wioskowe cwaniactwo z fachem w ręku zamiast licencjatu z ekonomii naciąga ich na taką kosmiczną flotę, że Walaszek sie chowa.
  • Odpowiedz
@Metylo: no pewnie. Jeden jeździ 15 letnia astrą, inny nowym suvem premium. Jednym i drugim dojedziesz, ale wrażenia po drodze całkiem inne. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ten w mercu to też frajer, bo mógł jeździć astra.
To samo z domami. Mieszkać można w bloku z PRL z pomazaną klatką i emerytami, patologia oraz imigrantami, a można na nowym strzeżonym osiedlu gdzie wokół lekarze, prawnicy, przedsiębiorcy.

Tak
  • Odpowiedz
  • 25
@PanieAreczku: ale co to za porównanie, ja mówię o osiągnięciu tego samego efektu ale za mniejsze pieniądze. Gówniany kierownik budowy, brak odbioru pracy i branie pierwszej lepszej ekipy po terminie i zdziwienie, że jest do d--y i drogo xD
  • Odpowiedz
@Metylo: widocznie obracam się wyłącznie w gronie frajerów ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie stać mnie żeby kupować tanio.
Życie mnie już tego nauczyło.

Uważam się za osobę dobrze sytuowaną, te ceny które sam poniosłem były już po wielu negocjacjach i porównywaniu w wielu miejscach.

Gdybym brał z pierwszej lepszej hurtowni, która ma najsilniejszą pozycję na rynku i reklamuje się online- to
  • Odpowiedz
@Metylo: 300k na wykończenie 80 m2 stanu deweloperskiego będzie na luzie, i to pilnując cały czas wydatków. 500k też się zrobi jak się popłynie w forniry i meble na wymiar do każdego pokoju. Mniej niż 250k jest obecnie raczej nieosiągalne. Sam za remont dwóch łazienek (z dość sporymi przeróbkami ścian i instalacji co prawda) dałem prawie 100k za taki średni-wyższy standard.
  • Odpowiedz
@Metylo: Tam nie ma przepychu tylko minimalistyczne łazienki w stylu modernistycznym. Armatura 15k, wanna 5k, robocizna 40k, materiały 5k, płytki 15k i już robi się 80k. Do tego stolarka 10k, światła, akcesoria, lustra i pęka 100k.
  • Odpowiedz
Sam za remont dwóch łazienek (z dość sporymi przeróbkami ścian i instalacji co prawda) dałem prawie 100k za taki średni-wyższy standard.

@Bejro: a ile z tego to robocizna a ile z tego to materiał?
  • Odpowiedz
@Metylo: zależy co kto kładzie, jak wszystko będzie z marketu + AGD z Media Expert to i wykończysz takie 80 m za 150 k już z ekipą remontową. Wszystko zależy od tego w jakim standardzie chce ktoś mieszkać i w jakim momencie życia jest. Przykładowo, swoje mieszkanie wykończyliśmy w takim standardzie średnim, ale np. teraz gdybyśmy robili kolejne to pewnie pozwolilibyśmy sobie na lepsze rzeczy. Np. lepsze podłogi, na pewno
  • Odpowiedz
@Metylo: Z kleju do płytek zbudujesz ściany i ulepisz rurki aby doprowadzić wodę? I klejem do płytek też zabezpieczysz przed wodą, pomalujesz sufit oraz zagładziujesz ściany? Jeśli tak to przepłaciłem. Nie pamiętam czy wyszło całe 5k czy 4-coś ale dałem ceny zaokrąglone.
  • Odpowiedz
  • 14
@Bejro: oczywiście to był żart, że to sam klej do płytek. Może i nie przepłaciłeś jeżeli twoja łazienka ma 30m² ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Metylo: co do cen, powiem standardowo: to zależy.
Tutaj akurat pisali ludzie co wykańczają 80m w W-wie, więc raczej ich stać.
Rozstrzał cenowy na wszystkim jest skrajny, podłogę możesz mieć od 30zł do 300zł za m2 za sam materiał.
Taki mój protip, większość sztukaterii wykończeniowej pochodzi z Chin. Kupisz to samo na Ali lub Temu za 1/3 wartości. Żyrandole o wartości 1200zł kupowałem w ten sposób po 300-400zł. Tak samo
  • Odpowiedz