Wpis z mikrobloga

Jakby się ktoś zastanawiał dlaczego w Polsce nie ma biznesu, tylko musimy pracować dla Amerykanów, Niemców i innych.

Polski "psiedsiembiorca" woli zamknąć lokal, gdy ma za dużo klientów niż zatrudnić dodatkową osobę do pomocy.

Polskim psiedsiembiorcom zawsze źle. Za mało klientów - źle, bo nie ma dochodu, za dużo klientów - źle, bo musi zatrudnić dodatkowe osoby, za mały obrót - źle, za duży obrót - źle. Nie dogodzisz.

#polska #gospodarka #jedzenie #ksiazulo
damienbudzik - Jakby się ktoś zastanawiał dlaczego w Polsce nie ma biznesu, tylko mus...

źródło: GnO6dasXcAATyKQ

Pobierz
  • 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@damienbudzik Typiarka już wiekowa, ekonomicznie pewnie daje rade, a biznes to po prostu było swego rodzaju hobby, chęć zjednoczenia się z lokalną społecznością lub szukanie swego rodzaju uznania, wyjaśnia to po części fakt, że serwowano dobrze jakościowo i przystępnie cenowo. W pełni rozumiem decyzję.
  • Odpowiedz
@damienbudzik: Pie***lenie. To już starsza kobieta, może gotowała sobie żeby nie "zdziadzieć" a tu nagle musiałaby urabiać przemiał dla wojska, zarządzanie pracownikami, rozliczenia itp. Problem polskiego biznesu to na pewno nie dorabiający sobie emeryci, którzy nie godzą się na eksploatację swojego zdrowia przez oparty na chciwości system. Taka firma to kupa stresu i poświęcenia - na pewno nie na zdrowie starszej Pani.
  • Odpowiedz
@damienbudzik: Po co oni robią biznes, skoro przy napływie klientów nagle nie potrafią temu sprostać i jedyną reakcją jest zamknięcie się? xD Narzekają na to, że ich prywatne biznesy dostają zastrzyku nowych klientów i zaczynają prosperować lepiej niż kiedykolwiek? Dobra, ja wiem, że takie biznesy to lecą tylko na minimum i byle przy okazji dostać może jakąś dotację od państwa, ale mogliby przynajmniej udawać, że im chodzi o rozwój i
  • Odpowiedz
Polski "psiedsiembiorca" woli zamknąć lokal, gdy ma za dużo klientów

@damienbudzik: Jakikolwiek przedsiębiorca zdrowy na umyśle zamyka biznes, kiedy wie że go zniszczy w jakiś sposób. Że są rzeczy ważne i ważniejsze. Tylko w Polsce i Azji jest tak totalny kult z--------u, że prędzej ktoś się dorobi, ale miejsca na cmentarzu. Ile miałeś takich sytuacji że ktoś się przebił z biznesem na większą skalę, a ilu było bankrutów? Że jakaś
  • Odpowiedz
@damienbudzik Babka prowadzila bar w ratuszu. Czesto w takich miejscach jak urzedy, szkoly, szpitale ten okropny przedsiebiorca dzierzawi lokal i kuchnie z calym wyposazeniem, dostaje produkty i ma zapewnic dostepnosc x dana do godziny np 16:00. I przykladowo taka pani miala umowe na 5000 zl i obslugiwala 300 klientow dziennie. Nagle robi sie tych klientow 1300. Rozumiem ze ma zakasac rekawy i za te same pieniadze robic 4x wiecej jedzenia, zeby
  • Odpowiedz
@damienbudzik

Widziałeś chociaż ten film? Przecież to prowadziła para emerytów ledwo stojących na nogach. Domowe warunki, miejsce - ciekawostka bez jakiegokolwiek sposobu by zwiększyć wydajność, produktywność. Ciągnęli to i tak długo. To był sposób na życie a nie na zarobek. Przerosła ich sytuacja i chcą zwyczajnie odpocząć.
  • Odpowiedz
@damienbudzik: piszesz o starszej osobie na emeryturze, dlatego w Polsce jest jak jest że mamy społeczeństwo myślące tak jak Ty czyli wybiórczo, bez refleksji a na pewno bez racjonalizmu, to jej biznes robi z nim co chce, jakim trzeba być zawistnym osobnikiem by wytykać komuś że robi ze swoim życiem to co chce i nie krzywdzi nikogo,
  • Odpowiedz
@damienbudzik bywam u Pani Marii od półtora roku regularnie. Jak zobaczyłem że Ksiazulo tam był i jeszcze ocenił pozytywnie to wiedziałem że może się to skończyć tylko klęską urodzaju. Przez kolejne 2 miesiące po publikacji filmu nie dało się tam wejść, właściciele wyglądali jak by ich spotkało nieszczęście. W tym lokalu jest kuchnia jak w mieszkaniu. Teraz już trochę to zelżało, ale to jest poprostu para emerytów (z pomocą chyba dwóch
  • Odpowiedz
umysł biedaka zawsze będzie biedny, gdy zobaczy pieniądz wyda mu się zbędny

@Flypho: jedyna osoba, która tutaj ma mentalność biedaka to ty. Dla marnych groszy wolałbyś z---------ć do końca życia, bo pieniądze.
Dla starszej osoby w życiu liczy się przede wszystkim stabilizacja. Konieczność wprowadzania zmian, wysiłek związany z rozbudową lokalu i zatrudnianiem pracowników nie jest tego warty. Dla tej pani pieniądze są potrzebne na rachunki, leki i jedzenie; nic
  • Odpowiedz
@damienbudzik: wystarczyło nie obsługiwać wszystkich z ulicy tylko wprowadzić rezerwację i składanie zamówień do konkretnej godziny. Ale oczywiście to by wymagało chwilę temat przemyśleć, a nie jojczyć w mediach. Przecież w wielu cateringach można składać zamówienia na wynos np. tylko do 12.
  • Odpowiedz
@damienbudzik ale ja tam kobietę rozumiem. Sam mam mikro działalności i widze pole do tego, by rozkręcić to duzo lepiej. Tylko w tym problem, ze zwyczajnie nie chce. Wole mniej zarabiać ale spokojnie spać, pracować samemu i odpowiadać za swoją robotę. Święty spokój dla mnie jest ważniejszy niż pieniądze.
  • Odpowiedz