Wpis z mikrobloga

Jakby się ktoś zastanawiał dlaczego w Polsce nie ma biznesu, tylko musimy pracować dla Amerykanów, Niemców i innych.

Polski "psiedsiembiorca" woli zamknąć lokal, gdy ma za dużo klientów niż zatrudnić dodatkową osobę do pomocy.

Polskim psiedsiembiorcom zawsze źle. Za mało klientów - źle, bo nie ma dochodu, za dużo klientów - źle, bo musi zatrudnić dodatkowe osoby, za mały obrót - źle, za duży obrót - źle. Nie dogodzisz.

#polska #gospodarka #jedzenie #ksiazulo
damienbudzik - Jakby się ktoś zastanawiał dlaczego w Polsce nie ma biznesu, tylko mus...

źródło: GnO6dasXcAATyKQ

Pobierz
  • 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 177
Polski "psiedsiembiorca" woli zamknąć lokal, gdy ma za dużo klientów niż zatrudnić dodatkową osobę do pomocy.

@damienbudzik: nie wszyscy kierują się w życiu chęcią zysku, nie rozumiem fali hejtu na tę kobietę
miała podnieść ceny jak większość "psiedsiembiorcuf"? potem byście jęczeli że drogo, dajcie ludziom żyć w spokoju tak jak chcą

nikt nikomu nie broni otworzyć baru z takim samym jedzeniem, wolny kraj
  • Odpowiedz
@damienbudzik: ja też tego nie rozumiem.
Interes w którym klienci są niemile widziani a ich przyrost jest katastrofą wygląda podejrzanie

Nie wszyscy w życiu kierują się rządzą zysku ale prywatny biznes powinien kierować się rachunkiem ekonomicznym
  • Odpowiedz
  • 1150
@tajek: otóż to, dlatego np ja nie widzę powodu by w ogóle o tej sprawie pisać... kobita nie chce prowadzić lokalu to nie, żadna strata, nikt nie zmusza
  • Odpowiedz
@damienbudzik myślisz, że to takie proste zatrudnić dodatkową osobę do pomocy, która nie będzie leciała w c---a, albo nie okradała biznesu. Musisz jeszcze zatrudnić "waffen ss manager'a" do pilnowania pracowników, odpowiednio wynagrodzonego, żeby nie opłacało mu się robić tego pierwszego.
  • Odpowiedz
@damienbudzik: w sumie nie dziwie się, też zawsze uciekałem z pracy w której pojawiało się więcej roboty (ale też kasy)
z 10-15 lat temu robiłem na swojej działalności i w piku zarabiałem więcej niż teraz na etacie, ale musiałem pracować (lub kombinować aby nie pracować, tj. odrzucać zlecenia), teraz sobie siedzę w spokoju w biurze i przeglądam wykop w godzinach pracy i w sumie tylko na tym mi zależy. I
  • Odpowiedz
@thorgoth No i kierował. Miała mały biznes, który dawał jej jakiś comiesięczny dochód i było git. Pracowała np. 8h dziennie, kogoś tam zatrudniała i się kręciło. Wpadła gwiazda internetu, zrobiła reklamę i teraz masz kolejki do małego lokalu, jest więcej pieniędzy ale i sporo więcej pracy. Pamiętaj, że to jest chyba starsza pani, która jest na emeryturze a nie młody gniewny przedsiębiorca.
  • Odpowiedz
@tajek: to może wystarczyło ustalić, że dziennie będzie np wydawała 100 posiłków i tyle? Jeśli nie kierowała się zyskiem to wystarczyło wprowadzić tę zasadę i tyle, a jak wcale nie chciała zarabiać to po co otwierała działalność skoro mogła gotować dla rodziny, znajomych i sąsiadów?
I zapewne za jakiś czas otworzy się lokal w miejsce tego tylko, że to już nie będzie żadna pani Maria czy pan Marian a jakiś
  • Odpowiedz
  • 39
Jakby się ktoś zastanawiał dlaczego w Polsce nie ma biznesu, tylko musimy pracować dla Amerykanów, Niemców i innych.

@damienbudzik: tak, ten przykład na pewno jest odpowiedni do argumentacji tej tezy ()
  • Odpowiedz
@damienbudzik przekopiuję swój komentarz ze znaleziska:

Ta jadłodajnia jest w Urzędzie Dzielnicy, otwarta od 12 do 16. Umowa z urzędem na preferencyjnych warunkach, bo jadłodajnia była skierowana do seniorów i oferuje tanie posiłki dla nich. Tak że nie mogła zwiększyć cen, za bardzo godzin też nie mogła zmienić, bo urząd otwarty do 16, mogła wcześniej jedynie otwierać. Do tego ograniczona powierzchnia lokalu, to był główny problem. Jak widać nie chciało jej
  • Odpowiedz
@damienbudzik: kobieta coraz bliżej emerytury postanawia zamknąć interes i odpocząć ale wykopki powtarzają fejka, że jakoś youtuber rozkręcił jej biznes i nagle ona że strachu go zamyka. Kultura z--------u

Pomijam to, że najem jej się kończył i nie było szans na przedłużenie
labedziejowski - @damienbudzik: kobieta coraz bliżej emerytury postanawia zamknąć int...

źródło: 1000010043

Pobierz
  • Odpowiedz
@wiggertron3000: Kobieta jest po 50-60,więc wiek i pewnie jakieś choroby i ogólne zmęczenie nie pozwala.
Druga kwestia,ogarnij teraz nową placówkę,wyremontuj ją,znajdź nową kadrę(Która będzie trzymała poziom,a żeby trzymała poziom to trzeba zatrudnić dobrego kierownika,który będzie to ogarniał i szefa kuchni),biurokracja.To wszystko to jest minimum pół roku aktywnego działania i bycia na obrotach. Jak masz 20-30-40 lat to jeszcze spoko,ale w jej wieku po co?A co jak biznes by nie pyknął,hype
  • Odpowiedz
@damienbudzik: dokładnie tak - ksiazulo poprzez swoj film odebrał jej esencję jej życia: czyli narzekanie na ceny, podatki, brak klientów, polityków. O to chodziło w tym biznesie, a nie o zarabianie kasy
  • Odpowiedz