Aktywne Wpisy

mlody_czyzyk23 +202
Życie jest przewrotne :(
Lekarz po odpaleniu płyty z mojego rezonansu mocno spoważniał i powiedział tylko, że operacja na już, na pilne. To czarne to mój dysk a białe rdzeń…
W jednej chwili upadły plany na ten rok;
- kamper opłacony na wrześniowe 2 tygodnie tripu Włochy, Szwajcaria, Francja - to miały być moje pierwsze wakacje od dawien dawna
Lekarz po odpaleniu płyty z mojego rezonansu mocno spoważniał i powiedział tylko, że operacja na już, na pilne. To czarne to mój dysk a białe rdzeń…
W jednej chwili upadły plany na ten rok;
- kamper opłacony na wrześniowe 2 tygodnie tripu Włochy, Szwajcaria, Francja - to miały być moje pierwsze wakacje od dawien dawna
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

#budownictwo #budowa #budowlanka #remont
źródło: IMG_20250329_083406974
Pobierz@Aztec26626 Bloczek betonowy 24cm, ściany nosne zewnętrzne.
Styropian 15cm o lamdzie 0,038 ma współczynnik przenikania ciepła równy 0,25. Nie wiem jaki masz bloczek, ale załóżmy, że beton komórkowy H+H, to daje współczynnik 0,23.
Norma wymaga nie więcej niż 0,20, co oznacza, że musisz dać conajmniej 20cm, albo użyć lepszego styropianu.
Bloczek zakładam 600, więc teoretycznie przy tej grubości jesteś na styk ze styropianem 15 cm.
Jeśli to 500 bloczek to i 15 styknie.
@ChickenDriver2: to jedyne nad czym się możesz zastanawiać to czy nie dać 25 przyszłościowo, energia z każdym rokiem drożeje a te 5cm styropianu to wyjdą groszowe oszczędności bo kleju, siatki, tynku i robocizny nie będzie mniej