#smarthome #homeassistant #proxmox #siecikomputerowe Czy ja dobrze myślę, że jeżeli mam internet mobilny z orange to nie będę mógł się połączyć z moim serwerem HA, bo orange daje IP dynamiczne, a ja muszę mieć statyczne?
zawsze tak daje że brama taka sama jak ip z końcówka 1
@Chris_Karczynski: no ale jak by to miało działać jak faktyczna brama ma inny adres? xd Chyba, że czegoś nie rozumiem, co jest fizycznie pod 192.168.137.1?
@ZdeformowanyKreciRyj: ogólnie to coś mi się n------o i teraz mam tak, że z pc mogę się połączyć do proxmoxa tylko po restarcie windowsa i tylko przez parę minut. Masarka jakaś
Dużo odpowiedzi to już pewnie wszystko wyjaśnione. Dorzucę kolejne 4 grosze do dyskusji.
1. Jak chcesz używać tailscale, to nieważne gdzie jesteś, będziesz jakby "w domu" i będzie działać po adresie na którym działa aktualnie HA. Jak ustawisz mu adres na sztywno, będzie łatwiej. Jak będzie dynamiczny to baw się dobrze szukając adresu po restarcie ;-) 2. Jak chcesz wystawić usługę na zewnątrz, do świata, to nie wiedząc jak ustawić stały
@Chris_Karczynski ustaw wszędzie DHCP. A w tym modemie / routerze Huawei wejdź w urządzenia i pewnie tam masz możliwość zarezerwowania adresu IP dla danego urządzenia.
idac od dołu, to pewnie sieć u ciebie wygląda tak:
@ZdeformowanyKreciRyj: @LoginDoWykop1990 no dobra jakoś to poszło. Teraz nie działa mi tailscale. Wylogowało mnie a jak klikam żeby się zalogować to jest błąd :/
Jak wygląda teraz twoja konfiguracja? Co chcesz osiągnąć?
Im więcej szczegółów tym lepiej. Bez adresu zewnętrznego ;-) Co gdzie i jak jest ustawione. W tailscale możesz skonfigurować, czy chcesz mieć dostęp do danej podsieci, czy do całej sieci. Pewnie w którymś momencie zmieniłeś jeden z adresów, i teraz maska podsieci w tailscale się nie zgadza.
@LoginDoWykop1990: kurde teraz mam problem, że HA używa IPv6 zamiast IPv4 i nie mogę się połączyć. Proxmox jest na ipv4 i jest git, mam połaczenie, ale nie wiem jak zmienić w HA na ipv4 jajebix czemu to się samo zmienia?
@LoginDoWykop1990: Dobra już ogarnąlem. Teraz jak chce wejść a HA do tailscale to chce bym się zalogował, ale jak klikam login to jest pop up faild to login xD
Czy ja dobrze myślę, że jeżeli mam internet mobilny z orange to nie będę mógł się połączyć z moim serwerem HA, bo orange daje IP dynamiczne, a ja muszę mieć statyczne?
@Chris_Karczynski: no ale jak by to miało działać jak faktyczna brama ma inny adres? xd Chyba, że czegoś nie rozumiem, co jest fizycznie pod 192.168.137.1?
@ZdeformowanyKreciRyj: Nie działa. To musi być coś innego chyba
Dużo odpowiedzi to już pewnie wszystko wyjaśnione. Dorzucę kolejne 4 grosze do dyskusji.
1. Jak chcesz używać tailscale, to nieważne gdzie jesteś, będziesz jakby "w domu" i będzie działać po adresie na którym działa aktualnie HA. Jak ustawisz mu adres na sztywno, będzie łatwiej. Jak będzie dynamiczny to baw się dobrze szukając adresu po restarcie ;-)
2. Jak chcesz wystawić usługę na zewnątrz, do świata, to nie wiedząc jak ustawić stały
@Chris_Karczynski: a możesz w ogóle z proxmoxa spingować ten modem?
A w tym modemie / routerze Huawei wejdź w urządzenia i pewnie tam masz możliwość zarezerwowania adresu IP dla danego urządzenia.
idac od dołu, to pewnie sieć u ciebie wygląda tak:
1.
Jak wygląda teraz twoja konfiguracja?
Co chcesz osiągnąć?
Im więcej szczegółów tym lepiej. Bez adresu zewnętrznego ;-) Co gdzie i jak jest ustawione.
W tailscale możesz skonfigurować, czy chcesz mieć dostęp do danej podsieci, czy do całej sieci. Pewnie w którymś momencie zmieniłeś jeden z adresów, i teraz maska podsieci w tailscale się nie zgadza.
@Chris_Karczynski: ja ten problem obszedłem zero tierem. Działa bardzo dobrze na HA.