Wpis z mikrobloga

Jeżeli chce ładować sobie mały akumulator 20Ah w garażu słońcem, to czy taki sterownik/regulator wystarczy?

Rozumiem, że on automatycznie będzie wiedział jakim prądem ładować, bo przecież może być podłączony duży aku 100Ah czy sieć akumulatorów, a ja chce ładować malutki 20Ah żelowy które ma określone parametry ładowania.
Będzie wieział kiedy przestać ładować, ma jakieś podtrzymanie? jak jest słońce, jak nie ma słońca on wszystko sam będzie ogarniał?
Plug and Play i zapominam, czy coś trzeba robić mieć na uwadze?

#fotowoltaika #panelesloneczne #akumulator #bateria
r5678 - Jeżeli chce ładować sobie mały akumulator 20Ah w garażu słońcem, to czy taki ...

źródło: Screenshot 2025-03-23 at 12-30-09 SOLARNY REGULATOR ŁADOWANIA PWM LCD USB 12_24V 30A (5903293765470) • Cena Opinie • Fotowoltaika 12005280406 • Allegro

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@rybeczka: No to gitara, chyba idę w to.
Teraz co miesiąc/dwa biorę ten aku w rękę i ładuje go w domu. tak nie będę musiał tego robić, o ile nikt panela nie ukradnie czy będę miał niezaleźć że jak nie bedę miał prądu w domu itp to aku w garażu będzie się ładował, czy będę mógł zostawić włączone światła bez sensu bo i tak doładuje słońce, bo tez mnie to
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: nie mam możliwości zastosować tak ogromnego panelu. cały pic polega na tym, że ma on być mały. nie większy niż powiedzmy plecak. mam daszek nad garażem i na tym daszku po środku, chce z tyłu przy ścianie kameralnie zamontować tak aby nie było go widać z daleka, że coś na tym daszku leży, a też liczę się z tym że ktoś to może ukraść i pewnego dnia nie bedzie.
  • Odpowiedz
@r5678: Zrób, zaryzykuj :) zawsze to jakaś zabawa i nauka. Nawet, jeżeli nie będzie do końca działało tak, jak chcesz to zdobędziesz jakieś nowe doświadczenie :)
  • Odpowiedz