Aktywne Wpisy

okoboji +58
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
BobekRobek +138
źródło: 20250918_102120
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 20250918_102120
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Ktoś mi wytłumaczy dlaczego jest taki nacisk na budownictwo społeczne w tym kraju?
Dlaczego ktoś z Polski powiatowej ma się z swoich podatkach dorzucać do budowania mieszkań w najdroższych metropoliach skoro i tak nie ma on szans na dostanie tam mieszkania? Wiem ze swojego lokalnego przykładu gdzie dziesiątki lokali w nowych TBSach są zamieszkałe przez dzieci znajomych kierowniczki która była odpowiedzialna za ten proces.
Jak dla mnie to jedyne sensowne rozwiązania to:
1. Wysoki progresywny podatek katastralny od zakupu >2 mieszkania płacony jednorazowo przy podpisywaniu aktu notarialnego ustalony procentowo od wysokości transakcji. Wtedy skutecznie zmniejszy on ROI "inwestorowi".
2. Zaczęty dla firm żeby zatrudniały ludzi zdalnie żeby ludzie nie byli zmuszeni do mieszkania w małych i drogich mieszkaniach w metropoliach.
@Kebab_w_bule: To się nazywa PCC, a nie katastralny. W takiej formule zatrzymałby jedynie nowych rentierów, ale paradoksalnie ochroniłby już istniejących przed konkurencją.
No a fliperzy i tak by działali, bo flipy musieliby wykonywać w limicie tych dwóch mieszkań, mieliby zawsze side-gig na jakimś "pewniaczku"
@Kebab_w_bule:
Odnośnie tego punktu to nie rozumiem dlaczego nic się jeszcze w temacie nie zadziało sensownego. Firmy nie będą wypychać na zdalną jeżeli nic nie zyskują. A niechże już mają jakieś ulgi podatkowe czy coś. W dzisiejszych czasach w wielu branżach praca zdalna to powinien być standard, mimo że
@Kebab_w_bule: Tego już nie ma od 2-3 lat, pierwsze jest zwolnione. A i na rynku pierwotnym też nie ma PCC.
Nie chcesz dopłacać do budownictwa socjalnego, ale chcesz zebysmy my dopłacali twojej firmie za to że ty se kupisz beton na wygnajewie i se będziesz tam na komputerku klikał zdalnie... Aha... Sprytne.
Wybudowanie społecznego bloku w miejscu gdzie ziemia jest ekstremalnie droga i rozdanie mieszkań wg niejasnego