Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale dlaczego standard jest taki a nie inny?

@Varin: Bo kiedyś urządzenia sieciowe nie były takie "mądre", jest wiele standardów/rodzajów ułożenia kabelków, które określają rodzaj połączenia do danego urządzenia. Obecnie często zasila się urządzenia takim kablem(np. POE Kamery), i mieszanie kabelków może zepsuć urządzenie.
  • Odpowiedz
@Varin: Skrętka to rodzaj kabla komunikacyjnego, w którym dwa przewody pojedynczego obwodu są ze sobą skręcone w celu poprawy kompatybilności elektromagnetycznej. W porównaniu z pojedynczym przewodnikiem lub nieskręconą parą zrównoważoną, skrętka zmniejsza promieniowanie elektromagnetyczne z pary i przesłuchy między sąsiednimi parami oraz poprawia odrzucanie zewnętrznych zakłóceń elektromagnetycznych. Skrętka została wynaleziona przez Alexandra Grahama Bella.

Także tego...
  • Odpowiedz
@Varin: A także:

Skrętka może być używana jako linia zbalansowana, która jako część obwodu zbalansowanego może znacznie zmniejszyć wpływ prądów szumowych indukowanych na linii przez sprzężenie pól elektrycznych lub magnetycznych. Chodzi o to, że prądy indukowane w każdym z dwóch przewodów są prawie równe. Skręcenie zapewnia, że oba przewody znajdują się średnio w tej samej odległości od źródła zakłóceń i mają na nie jednakowy wpływ. W ten sposób szum wytwarza
  • Odpowiedz
@Varin a czemu kolory są tak ułożone? W sensie że zielony pomiędzy żółtym a niebieskim filtruje różnice pola magnetycznego? Cos jak mieszanie kolorów? Tylko ten brązowy trochę od czapy
  • Odpowiedz
ale dlaczego standard jest taki a nie inny?

@Varin: bo kolory przewodów są takie, jak są skręcane pary. Zaś ułożenie poszczególnych kolorów we wtyczce jest takie, żeby między tymi parami były jak najmniejsze przesłuchy. Do tego jeszcze dochodzą zaszłości historyczne i w rezultacie jest to, co jest. Ale w sumie, co za różnica? Zrobisz parę wtyczek i kolejnośc będziesz miał już w głowie, układanie żył będzie równie naturalne, jak robienie
  • Odpowiedz
  • 0
@Mecenaso: @Hauleth @Jarek_P

Po prawie tygodniu, ale dziekuje koledzy. Rzeczywiście, doczytałem i się trochę douczyłem, a to że mi moje eksperymentalne kable w różnych dziwnych konfiguracjach ułożenia działały, to pewnie dlatego że były krótkie i nie było "czasu" żeby duże zakłócenia powstały (chyba, może).
  • Odpowiedz