Wpis z mikrobloga

jak bumerang na tag #gielda pojawia się co jakiś czas pytanie - hej, chce zacząć inwestować

już kiedyś pisałem trochę na ten temat. Tylko przypomnę najważniejsze założenia.

tag #gielda nie uczy zupełnie jak inwestować. Tutaj większość przypadków to ludzie, którzy potracili kupę kasy, czy to będzie w 1k czy 10 k, czy więcej. Siedzę tutaj parę lat i mogę powiedzieć tylko jedno, ten tag niczego cię nie nauczy.

Ostatni przykład to temat zbrojeniówek Rheinmetal - ile ludzi kupiło ostatnio akcje bo zaczęły rosnąć. Teraz poczytaj sobie co to są wskaźniki takie c/wk, c/z.

Dużo ludzi kupuje akcje bo ktoś inny kupił akcje i zupełnie nie ma wiedzy teoretycznej o wstęgach bollingera, o chmurze Ichimoko itp. Poczytaj sobie najpierw dokładnie o analizie AT i AF i dopiero wtedy będziesz miał jakiś obraz.

Do tego zacznij czytać jak dana waluta ma wpływ na gospodarkę. Np. czy wiesz jaki wypływ usdpln na na wig? czym jest wig wyrażony w usd?

To są podstawowe pytania ale wiele osób zupełnie nie rozumie czy są wsparcia, opory. Gdzie cena odbija na wykresie.

Nawet jak ja, będziesz miał na koniec wiedze, to wiedz, że nie da się przewidzieć 100% kursu w jakim kierunku pójdzie patrząc na świeczki.

Z najbardziej zaufanych i godnych polecenia są - FX Szwajcar, publikuje na twitter i na youtube. Polecam pko bp - dm, mają dobre komentarze ,tak samo mbank. Ale to tylko pewien rodzaj podpowiedzi.

Zainteresuj się co oferują banki - jakie fundusze, jakie produkty i można próbować kopiować ich portfolio.

Nie jestem zwolennikiem etf, wolę kupić jedną spółkę, potrzymać trochę, i szukać long term wzrostu. Takimi na pewno są: orlen dzisiaj, ciągle unicredit włoski,

Polecam orlen, bo mają bardzo dobre wskaźniki na świeczkach w AT, takich nie było w 21 i 22 r. więc mam nadzieję, że przebijemy 100 zł, ale życie pokaże i zweryfikuje oczekiwania. Nie jest to porada.

Pamiętam jeszcze przed wyborami w usa, jak wiele osób się chwaliło ile zarobili na etf na usa itp. a potem jaki był wysyp komentarzy o stratach.

Wszystko ma swój początek i koniec. Były pompy na Mercator, na Nvidię, na Pltr, Teraz jest pompa na Rheinmetal ale od 2 lat... więc nie zdziw się jak może za rok to wszystko walnie jak na nvidia czy pltr. Historia lubi się powtarzać.

Pamiętam bańkę AI - gadali 3 lata o tym, grzali temat i nagle w przeciągu 1 miesiąca nvidia straciła 20% z powodu jakieś apki z Chin. Trochę to brzmi jak kuriozum ale tak było... jak Dawid przeciw Goliatowi. Jak nie znasz tematu to poczytaj, podobnie było na Biomed Lublin, Bioton, Petrolinvest, spółkach naftowych bogatych polaków dzięki sld... itp itp.

#gielda #inwestycje #biznes #refleksje #przemyslenia
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@makler___gieldowy: a ja sie nie zgadzam, uwazam, ze na tagu jest calkiem sporo osob, ktore co nieco sie znaja. Poza tym ten tag jest bardzo dobrym miejscem, zeby sie "obyć" z dzialaniem na gieldzie. Jak ktos daje sie od razu nagonic(no chyba, ze na olejorza, wtedy to jest zrozumiale) na jakis memestock to to wina tego chlopa a nie tagu. Nie demonizujcie gieldy, demonizujcie brak zdrowego rozsadku.
  • Odpowiedz