Aktywne Wpisy

affairz +175

staryalkus +17
Ja pier... Dowiedziałem się właśnie o wstępnym raporcie odnośnie AI171. Pilot prawdopodobnie celowo odciął dopływ paliwa do obu silników. To było prawdopodobnie rozszerzone s---------o. Jakaś tragedia...
#lotnictwo
#lotnictwo

W trakcie budowy (projekt poddasza nieużytkowego) jednak wpadł pomysł by zrobić poddasze. Dotychczasowe zmiany obejmowały okna dachowe, przeniesienie otworu, wyburzenie ścian działowych. Zmiany nieistotne ogólnie. No, poza zmianą przeznaczenia góry właśnie. Nie zrobiłem jeszcze schodów i ścian działowych poddasza.
Teraz stoję przed odbiorem i mam dwie drogi:
1. Odebrać jak jest, odczekać 30 dni i spróbować na zgłoszenie zrobić adaptację poddasza, jak nie przejdzie - projekt budowlany na samo poddasze. Ryzykuje tym, że będzie to samowola budowlana (poddasze), ale wprowadzka do odebranego budynku. No i oby nikt nie przylazł na odbiór z pinbu na kontrolę, bo jak zacznę robić te ściany, to wpadnę. A przecież muszę.
2. Zrobić projekt zamienny z poddaszem użytkowym. Tylko że muszę wprowadzić się za 2 mce, bo landlord mnie wygonił. A to potrwa 4. Więc mieszkanie bez odbioru w nowym domu ~2 mc, nowy dziennik budowy. Nie wiem wtedy czy stare materiały do odbioru, które robiłem pod opcję 1 (przegląd kominów, charakterystyka energetyczna) nie będą do zrobienia po raz kolejny ( ͡° ʖ̯ ͡°) czyli 1000zł psu w dpę.
Co zrobić? która opcja jest według Was mniejsza miną.
#dom #budowadomu #budujzwykopem #nieruchomosci
Co doradzasz by zrobić
Oczywiście o żadnych legalizacjach nie było mowy.
jak dokumentacja jest zrobiona i nie ma tam jakiś sprzeczności to klepią "brak sprzeciwu" jak automat