Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Ktoś może mi wytłumaczyć w jaki sposób kupujący jest zwolniony z podatku pcc od zakupu nieruchomości od kogoś takiego? Już nie pierwszy raz widzę ogłoszenie gdzie tak pisze. Przecież skoro mam już jedno mieszkanie, to jakim cudem miałbym być zwolniony z podatku 2% od zakupu kolejnej nieruchomości.
Spejsonik - #nieruchomosci
Ktoś może mi wytłumaczyć w jaki sposób kupujący jest zwoln...

źródło: IMG_1667

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może podatek 2% (rzeczone 11 000 PLN) masz wkalkulowany w cenę mieszkania i zapłaci go w Twoim imieniu sprzedający ¯\(ツ)/¯

@projektant_doktorant: Nie można za kogoś płacić podatku 0_o Chyba... Mandatów na pewno nie można :)
  • Odpowiedz
@GOHAN: Jak sprzedawałem działkę notariusz pytał kto ma pokryć podatek PCC-2 i zostało to ustalone, że kupujący. Zwyczajowo robi to właśnie on z tym, że nie jest to konieczność. W końcu strony w tej umowie są dwie, zaś podatek jest "od czynności cywilnoprawnych", a nie od "sprzedaży" czy "zakupu" ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@GOHAN: Stary, ale to ty dzwonisz i sam o mandacie mówiłeś w wątku o opłatach związanych z podatkiem od czynności cywilno-prawnych... Co to ma do rzeczy?
Jak kiedyś byłem w podstawówce to miałem kiedyś takiego kolegę Pawła... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz