Wpis z mikrobloga

Siema mirki mam taki problem: Kupiłem sobie nowego SSD i zainstalowałem na nim świeży system - windę 11, na starym SSD miałem windę 10, stary SSD nie był sformatowany tak żeby na nim można było 11 odpalić.

Teraz chcę będąc już na świeżym systemie dostać się do plików i folderów z pulpitu, który miałem na 10 - wchodzę na stary dysk, do użytkownika, niby zmieniłem folderu ale jak wchodzę to nie pokazuje mi wszystkich plików i folderów użytkownika - w tym nie pokazuje pulpit(w tym jakąś starą wersję one drive, nie korzystałem z tego).

Jak to ogarnąć, żebym mógł tam wejść? Próbowałem jakichś fikołków z uprawnieniami/właścicielami ale bez rezultatu - poza tym że na początku w ogóle nie mogłem wejść do folderu, teraz niby mogę ale nie ma w nim plików z pulpitu itp.

Generalnie to bym po prostu chętnie zbootował tego windowsa 10 ze starego dysku tylko że pozamieniałem jakieś rzeczy w biosie żeby tę 11stkę zainstalować i teraz w opcjach bootu nawet mi się ten stary dysk nie pokazuje

#pcmasterrace #komputery #windows #windows11
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ShadyTalezz: Normalnie wchodzisz w folder X:\Users\Twoja-nazwa-uzytkownika\ gdzie X to litera dysku ze starym systemem, pojawi się komunikat że właścicielem jest inny użytkownik i zapyta czy dodać użytkownika zgadzasz się, komp będzie wtedy mielił - zależy ile masz tam tych plików, jak przemieli to się pojawią foldery Pulpit, Obrazy itd.
  • Odpowiedz
@dktr: Jeśli miał włączone szyfrowanie plików (np. we właściwościach folderu Pulpit pod Zaawansowane miał zaznaczone "Szyfruj zawartość, aby zabezpieczyć dane") to guzik zrobi.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: tak, bo klucz szyfrowania jest zapisany w profilu użytkownika, który zaszyfrował pliki. Szkoda, że nie zrobiłeś kopii certyfikatu będąc zalogowanym na tym użytkowniku. (certmgr.msc, Osobisty/Certyfikaty i eksportujesz wszystkie certyfikaty które w kolumnie "Zamierzone cele" mają "System szyfrowania plików").
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: chociaż w teorii powinieneś widzieć te pliki, nawet jeśli były zaszyfrowane.
A czy przypadkiem nie miałeś w Windows 10 zmienionej domyślnej lokalizacji plików folderu Pulpit? (robiło się to klikając prawym przyciskiem myszy na Pulpit i wybierając Właściwości. I dalej zakładkę Lokalizacja i Przenieś)
  • Odpowiedz
  • 0
@webdude: nie miałem ale problem jest gorszy niż myślałem bo wbiłem na starego windowsa i część plików się zachowała ale z tego co widzę to z jakiegoś powodu niestety większość zniknęła ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
na starym ssd nie mam takiego folderu, na nowym jest ale jest pusty, pewnie jak grzebałem przy uprawnieniach coś namieszałem ehh szkoda ale jakoś przeżyję, głównie jakieś filmy i foty tam były, nic szczególnie ważnego, trochę wspomnień.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: miałem dokładnie ten sam problem. Zainstaluj sobie jakiegoś Linuxa na pendrajwie (np. Mint przy pomocy programu Rufus), uruchom bootowanie z tego pena, odpalisz Linuxa bez instalacji. Tam powinieneś dostać się do folderów w katalogu użytkownika, wszystkie pliki powinny być widoczne i możliwe do skopiowania.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: Dziwne, ale może i tak spróbuj z tym Linuxem. One tam mogą fizycznie nadal być, tylko z jakiegoś powodu Windows przestał je widzieć. Jeśli pod Linuxem nie będzie, to zapewne rzeczywiście przepadły.
  • Odpowiedz