Wpis z mikrobloga

Siema Mirki, od jakichś 7-8 lat mam taki setup jak poniżej. W sobotę chyba padł mi HDD i myślę o jakimś upgrade całego zestawu. Nie chcę wrzucać w to dużo pieniędzy, bo komputer służy mi w sumie do YouTube, słuchania muzyki, ogarniania rzeczy na studia, czasami w coś pogram - ostatnio BF1, Wiedźmin, RDR2, w przyszłości chciałbym ograć stare Asasyny, ewentualnie KCD 1+2, więc raczej nic bardzo wymagającego. Chciałbym wydać 1,5-2k. Myślałem o zostaniu przy GTX, bo wydaje mi się, że na moje potrzeby dawał radę. Zakładam, że jakbym chciał bawić się w jakieś grubsze zmiany to pewnie musiałbym zbudować cały komputer od podstaw, bo w obecnym raczej oprócz wymiany dysku i ewentualnie procesora za dużo nie da się wyczarować.
W komentarzu wrzucę jeszcze listę z przykładowym zestawem jaki znalazłem w necie (+pewnie obudowa, chyba, że płyta główna zmieściłaby się w obecnej). Może będziecie w stanie mi doradzić co lepiej zrobić. Ja skłaniam się chyba bardziej ku nowemu zestawowi, bo może nie duży, ale jednak jakiś przeskok jakości to będzie. A może można złożyć jeszcze jakiś lepszy zestaw w podobnej cenie. Z góry Wam dziękuję.

Płyta główna - Asus H81M-PLUS
Procesor - Intel Core i5 4460 3.20 GHz
Karta graficzna - NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti Zotac 8 GB
Ram - 2x 8GB GOODRAM DDR3
Zasilacz - LC-Power LC600H-12 V2.31 600 W ATX
Dysk HDD - Dysk WD Blue WD10EZEX 1TB 3,5"
Dysk SSD - Crucial 240GB 2,5" SATA SSD BX500
Obudowa - Cooler Master, nie wiem dokładnie który model

#pcmasterrace #komputery
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kidi1, @kozabonzo
Idąc za waszymi radami wymieniłem procesor, RAM oraz płytę główną. Mam jeszcze pytanie czy obudowa ma duże znaczenie. Widzę, że zazwyczaj do wyboru są z jednym albo z trzema wentylatorami i pewnie ten jeden to może być za mało.
I jeszcze jedno pytanie, czy ten mój zestaw z GTX 660 2GB zamiast 1070 Ti jest warty chociaż 3-4 stówki?
Majk_D - @kidi1, @kozabonzo
Idąc za waszymi radami wymieniłem procesor, RAM oraz płyt...

źródło: 1000001593

Pobierz
  • Odpowiedz
a ma to realny wpływ na pracę komputera?

W teorii tak, ale w praktyce – przy Ryzen 5 5600 – raczej nie. Na płycie MSI B550-A PRO można bez problemu uruchomić Ryzen 9 5900X, a ryzykownie także 5950X. Teoretycznie MSI obsługuje CPU o poborze mocy do 200 W.

Z kolei Asus PRIME B550M-A ma znacznie słabszą sekcję zasilania – jego wersja ATX (PRIME B550-PLUS ) obsługuje do 160 W, a na mniejszym mATX sekcja
  • Odpowiedz