Wpis z mikrobloga

Czołem Mirasy i Mirabelki, wracam z tematem wymiany mojej bestii gamingowej 1060 6gb oraz i5 7 geny. Postanowiłem pół roku temu zaczekać i no wyszło jak wyszło. Aktualnie posiadam monitory 1080p jednakże za jakieś pół roku będę wymieniać na 2k. Celuje w komputer który mi będzie towarzyszyć długo, obecny ma juz prawie 8 lat. W tonacji chciałbym utrzymać kolor czarny z ew. białymi elementami albo białym rgb. Oto co aktualnie mam zaplanowane:

Obudowa: DarkFlash DPX90 / NZXT H5 Flow
CPU: AMD 9800x3d
Chłodzenie: Arctic Freezer 3 360mm
GPU: 5070 Ti, tutaj sie zastanawiam nad producentem jednakże planuje komputer trzymać na biurku co za tym idzie chciałbym zeby kultura pracy była zachowana. Myslałem nad modelem od ASUS Prime
Płyta główna: Tutaj mam największe zagwozdki ze względu ze nie wiem czy warto dopłacać do tego aby wejscie na gpu było w wersii 5.0 oraz czy sekcja zasilania 8+2+2+1 wystarczy dla nie kręconego 9800x3d. Dowiadywałem sie od znajomego fachury i mowił ze będzie to wysatarczające.
RAM: tutaj myśle ze kwestia 32gb które będzie aktualnei najtaniej wychodzić
Zasilacz: Tutaj kolejna zagwozdka czy powinien to być 850w czy tez 1000w dla spokoju
Dysk: dysk posiadam z starego kompa 2tb m2 takze planuje go przełożyć.

Prosze mirasy doradzcie bo w dzisiejszych czasach i sytuacji rynkowej ciężki orzech. Jeśli chodzi o czas wymiany myśle ze to kwestia teraz/miesiac/max 2

#pcmasterrace #komputery #xkom #hard-pc #hardpc #majk3lskladapcty ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@karetpoker: wiem zdaje sobie z tego sprawe, tego asusa widziałem najtaniej na x-komie chyba za 4799, myslalem tez nad inno3d bo slyszalem ze dobra konstrukcja a kilka stowek taniej
  • Odpowiedz
  • 0
@xantaru: płyta nad która myslałem to b650 eagle ax, jednakze nie jestem przekonany czy jest ona w 100% wystarczalna. Zalezy mi tez na tym aby posiadała ona karte sieciową i blutacza
  • Odpowiedz
@xantaru: twierdzę tak bo do tego CPU nie opłaca się cudować tylko dać porządne chłodzenie powietrzne za 2-3 stówy i masz coś co nie zepsuje się nigdy i nie będziesz musiał korzystać z gwarancji NIGDY.
Aio to fanaberia w naszym klimacie i loteria.
Nie potrafię zrozumieć logiki która stoi za wyborem aio do kompa na prawie dekadę, do CPU które ogarnie fera za 100 PLN
  • Odpowiedz