Wpis z mikrobloga

Czemu za każdym razem jak próbuje zrobić chleb, to wychodzi takie g---o? Wszystko zgodnie z przepisem,
350g mąki orkiszowej, sól, drożdże instant, woda. Wyrastało 2.5h w ciepłym miejscu. Potem 25 min w 200 stopni.

#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #chleb
slkt - Czemu za każdym razem jak próbuje zrobić chleb, to wychodzi takie g---o? Wszys...

źródło: IMG_7876

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slkt: jaką wodę uznajesz za letnią? Ogólnie woda do drożdży powinna być w zakresie 34-37 stopni Celsjusza, to jest taka "przyjemna" jak zanurzysz palec, ale jeszcze nie ciepła/gorąca

Poza tym to jakiś tostowy, a on nie ma "dziur"
  • Odpowiedz
@slkt: no i w tym przepisie masz mleko, a Ty nie wymienileś, że dodajesz
Twoja mąka też biała, a nie pełnoziarnista
  • Odpowiedz
@slkt No to ta zamiana mogła zaszkodzić, bo biała mąka potrzebuje mniej wody niż pełnoziarnista. Poza tym przy wyrastaniu nie patrz na czas z przepisu, on jest tylko orientacyjny. Ciasto powinno około dwukrotnie powiększyć objętość i w zależności od temperatury to może trwać za każdym razem nieco inaczej. Jak je przetrzymasz za długo, zacznie osiadać.
  • Odpowiedz