Wpis z mikrobloga

Czas przełknąć gorzką prawdę.
Jesteśmy świadkami upadku branży, już ponad 2 lata mamy kryzys, lepiej nie będzie nigdy. Przez kolejne 10 lat stopniowo będą odpadały najsłabsze jednostki i te które mają mniej szczęścia, a inni zażenowani zarobkami zmienią zawód.

#programowanie #programista15k
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korell pandemia i lockdown spowodowało nowy dot-com boom, nadmuchali mrzonki o rozwoju a udziałowcy chcą zysków teraz a nie obietnic za jakiś czas. Wiele firm musiało zrewidować mocno plany amortyzacji inwestycji po covidzie
  • Odpowiedz
@korell: skad ta pewnosc ze tym razem bedzie inaczej jak przy dotcomie i przy 2008?

dotcom w liczbach byl duzo gorszy niz to co mamy teraz, a branza odbila
  • Odpowiedz
@korell: @katopa Dłużej. Ludzie nie chcieli w ogóle iść na informatykę. Jak ja zaczynałem studia w 2004 to poszedłem na inny kierunek, bo po informatyce nie było pracy, ewentualnie stronki w PHP albo podłączanie kabelków. Dopiero koło 2010 się coś ruszyło. Jak wchodziłem na rynek pod koniec studiów to standardem był darmowy dzień próbny, gdzie normalnie w jednej firmie naprawiłem buga w ich sofcie. Za darmo. Teraz jest słabo,
  • Odpowiedz
  • 0
@BreathDeath:

Ale nie martwcie się, przecież w czasach prosperity każdy odłożył kupę kasy na czarną godzinę zamiast Mustanga w leasingu prawda? ;)

Chyba, że ktoś wszedł wtedy do branży jak większość osób na tagu i nie miał na to czasu. Osoby z 10 letnim stażem to rzadkość.
  • Odpowiedz
@korell: Nie mow mi, że w czasach, gdzie z rocznym doświadczeniem zarabiało się 10k na rękę czyli 1.5 średniej krajowej nie było z czego odłożyć? Przecież płacenie sobie to jest podstawa podstaw.
  • Odpowiedz
@enten

Autentycznie obecnie jeżdżąc na tirze zarobisz tyle samo co w IT ale mając mniej stresu.

Ja nie wiem po co wy się stresujecie w tym IT.
  • Odpowiedz
W praktyce nigdy nikt nie zwolnił nikogo za to że robi swoim tempem.

@mk321: XD, u mnie w firmie już 2 takich zwolnili ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na UoP generalnie ciężko chociaż i tu jest to możliwe
Ale na B2B po prostu dziękują Ci za współpracę i cześć
  • Odpowiedz
@enten zwolnili ze względu na za wolną pracę czy po prostu i tak by zwolnili? Kilka lat temu nie było czegoś takiego jak zwolnienia kogoś w IT. Teraz zwalniają całe zespoły, bo się projekty kończą lub trzeba oszczędzać. Nikt na wysokim szczeblu nie patrzy na wydajność pojedynczego Areczka deweloperskiego.

Ale oczywiście miejską (firmową) legendę można z tego zrobić. A scrum masterzy podłapią, bo ludzie będą tak gadać i sami się dociskać.
  • Odpowiedz
Zwolnili za wolną pracę ale nikogo nowego nie zatrudnili

@enten: właśnie to jest dowód, że nie zwolnili za wolną pracę, tylko po prostu był redukcje w zespołach (klient ma mniej kasy, chce mniej nowych featurów, trzeba zredukować zespół).

A to że scrum masterzy to wykorzystują i takie Kamilki i enteny dały sobie wmówić, że mają robić za dwóch, to tylko czysty zysk dla firmy i premia dla scrum mastera za
  • Odpowiedz