Jest gdzieś dostępna konkretna formuła jak wyliczany jest swap dla kontraktów terminowych na waluty? Jest w ogóle coś takiego czy to totalne widzimisię brokera? Chce utrzymywać pozycję przez miesiące lub nawet ponad rok i chciałbym oszacować koszt - z tego co widzę teoretycznie dla L na usdpln byłoby teraz około 2-3% rocznie ale obawiam się nagłych zmian w trakcie trzymania tak długo pozycji.
@oczkers: Dla szarego człowieka można powiedzieć, że "widzimisię brokera" chociaż nie jest to do końca prawda. Generalnie nie ma szans wyliczyć swapu na rok do przodu, może się zmienić z dnia na dzień.
Widzę, że oznaczyłeś Bossę. Oni z polskich brokerów zazwyczaj mieli najlepsze swapy chociaż dawno już nie patrzyłem na ich ofertę.
@oczkers: Nie, raczej nie jest to regulowane, każdy brok może zmienić swapy wedle uznania.
Obecnie jednak konkurencja na rynku jest bardzo duża więc sporo broków stara się być konkurencyjnymi. Druga sprawa - nie sądzę, żeby broker w ogóle zarejestrował Twój wolumen (bez obrazy) :)
@oczkers: Tak, ale zalezy tez to od prowizji brokera. Masz ksiazke "forex dla idiotow" a w polsce przetlumaczona jako "forex dla bystrzakow", tam jest wyjasnione jak dzialaja swapy i dlaczego sa zwiazane ze stopami procentowymi.
@Proogramista: To że są "związane" i dlaczego to ja wiem tylko chodzi o to co dokładnie znaczy związane i jak bardzo marża jest płynna.
To forex nie jest dla ciebie.
@Proogramista: To gdzie indziej mogę mieć ekspozycję na rynek walutowy przy 20-30krotnym leważe i realnym koszcie utrzymania pozycji około 3% przez rok?
Chce utrzymywać pozycję przez miesiące lub nawet ponad rok i chciałbym oszacować koszt - z tego co widzę teoretycznie dla L na usdpln byłoby teraz około 2-3% rocznie ale obawiam się nagłych zmian w trakcie trzymania tak długo pozycji.
#forex #gielda #xtb #bossafx #bossa
Widzę, że oznaczyłeś Bossę. Oni z polskich brokerów zazwyczaj mieli najlepsze swapy chociaż dawno już nie patrzyłem na ich ofertę.
@kubek_lodz: Orientujesz się czy to jest jakoś regulowane, żeby chociaż oszacować najbardziej pesymistyczny wariant?
Jasne, chodzi mi o jakieś widełki przy załozeniu danych stóp procentowych w obu krajach.
Obecnie jednak konkurencja na rynku jest bardzo duża więc sporo broków stara się być konkurencyjnymi. Druga sprawa - nie sądzę, żeby broker w ogóle zarejestrował Twój wolumen (bez obrazy) :)
@oczkers: To forex nie jest dla ciebie.
@Proogramista: To gdzie indziej mogę mieć ekspozycję na rynek walutowy przy 20-30krotnym leważe i realnym koszcie utrzymania pozycji około 3% przez rok?
@oczkers: Nigdzie czegos takiego nie ma.