Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Momento83: Widzę że odlotów propagandowych ciąg dalszy. A tu prawda:
"Grenlandia "z niecierpliwością oczekuje rozmów z USA""
"Władze Grenlandii w odpowiedzi na słowa amerykańskiego prezydenta elekta Donalda Trumpa o chęci przejęcia wyspy zaproponowały Stanom Zjednoczonym współpracę przy wydobyciu surowców krytycznych, ważnych dla sektorów energii odnawialnej i obronności."

https://tvn24.pl/swiat/dania-grenlandia-proponuje-usa-wspolprace-przy-wydobyciu-surowcow-krytycznych-st8253548
  • Odpowiedz
@Cogito-sum @walciak @gdzieto @MiedzygalaktycznyMors Wystarczy poczytać kilka książek obejrzeć kilka seriali i już wiadomo że jest tam dość dużą niechęć do Duńczyków. Kolejna sprawa zobaczcie sobie jak grendlaczycy walczyli o swoje prawa , o swoich przedstawicieli. Więc taki deal z USA z ich punktu widzenia nie jest głupi ponieważ zarobią kupę siana bez kolejnego pośrednika i będą mogli się uniezależnić od Danii. No ale wiadomo że Duńczyką nie
  • Odpowiedz
@Cogito-sum: No tyle że Grenlandia chce zrobić deal na wydobycie, używając USA jako presji na Danię która kopać nie chce. A USA po prostu chce sobie wziąć całość.
  • Odpowiedz
No tyle że Grenlandia chce zrobić deal na wydobycie, używając USA jako presji na Danię która kopać nie chce. A USA po prostu chce sobie wziąć całość.

@jast: Rozgrywka - jak zawsze. Każdy chce coś ugrać.
  • Odpowiedz
@Git: A gdzie ja pisałem że chcą się przyłączyć do USA? Widzisz rzecz których nie ma?( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pisałem że Grenlandczycy nie odrzucają USA i są gotowi na współprace, chcą ja zacieśniać. Dla nich to dobrze, bo mieliby jakiś pożytek ze złóż, z których teraz nie mają żadnego pożytku. Mieliby większy pożytek ze swojego genialnego położenia geograficznego, z którego teraz nie mają pożytku.
A w
  • Odpowiedz
  • 1
@Cogito-sum ziomuś, odnosiles się do OPa który pisze o bezpieczeństwie, które Trump chciał zapewnić aneksja Grenlandii. Więc jaki sens ma twój pierwszy post? Że Grenlandczycy nie chcą być częścią USA, a ty że to nie prawda bo chcą współpracy komercyjnej?? xD
  • Odpowiedz
ziomuś, odnosiles się do OPa który pisze o bezpieczeństwie, które Trump chciał zapewnić aneksja Grenlandii. Więc jaki sens ma twój pierwszy post?

@Git: Ma taki sens że żadnej aneksji nie będzie, za to jest bardzo prawdopodobne że Amerykanie założą tam ze 2-3 bazy - to jeżeli chodzi o bezpieczeństwo. Chyba już mieli jedną albo jeszcze mają, ale to bardziej posterunek.
Grenlandia to strategiczne miejsce, bardzo. Kontroluje Atlantyk bo kontroluje przejście G-I-UK:
https://en.wikipedia.org/wiki/GIUK_gap
Kontroluje ewentualne
Cogito-sum - >ziomuś, odnosiles się do OPa który pisze o bezpieczeństwie, które Trump...

źródło: 525px-GIUK_gap

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@Cogito-sum widzę, że bardzo lubisz odklejać się od tematu, bo clue było to, że Grenlandczycy nie chcą być częścią USA, a ty o tym jak Grenlandia jest ważna. Fajnie, fajne.

Btw. Między słowami o bezpieczeństwie i bogactwie, Trump powiedział dosłownie, ze 'zdobędzie Grenlandie w ten czy inny sposób'. Ja wiem, że pomarańczowa małpa zmienia zdanie co 5 minut i nie warto brać wszystkiego do serca, ale jednak jest prezydentem USA, więc
  • Odpowiedz