Wpis z mikrobloga

@La-Paz no najlepsze jest to że taka pierdoła jak scalpowanie biletów na różne wydarzenia u nas jest nielegalne, nieruchy? Oczywiście proszę bardzo, Pan inwestor nie może sprzedać mieszkania po zawyżonej cenie? Pan się nie martwi, zaraz damy dopłaty i szybko zejdzie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
ale co ty pierdzielisz

@czlowiekproso: ano to p------ę skąd to prawo wynikło - kto się go domagał. Wiem że tu są głównie młodsze osoby ode mnie ale to było całkiem niedawno z 10 lat temu więc powinniście pamiętać kto się domagał takich przepisów.

Przepis dotyczący zakazu odsprzedaży biletów po zawyżonej cenie w Polsce został wprowadzony głównie z inicjatywy organizatorów dużych imprez masowych, takich jak koncerty, mecze sportowe i inne wydarzenia, które były
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice raz nigdzie nie napisałem że walka ze scalpingiem jest zła, uważam że to bardzo dobra regulacja i to nie ze względu na reputację organizatorów tylko dla klientów. Ale tu mówimy o tym że dokładnie to samo dzieje się w przypadku mieszkań które są masowo wykupowane w celu zarobkowym przez co olbrzymia ich ilość stoi pusta tylko po to żeby odsprzedać je z zyskiem, oczywiście zamiast to ukrócić to jeszcze się
  • Odpowiedz
@czlowiekproso: A ja napisałem skąd wynikła ustawa w przypadku skalpingu gdzie różnica jest taka że organizatorom zależy żeby go nie było w przypadku sprzedaży biletów a w przypadku sprzedaży mieszkań wręcz przeciwnie.
W przypadku biletów obu stronom dealu zależy żeby skalpingu nie było.
W przypadku mieszkań tylko jednej stronie i to nie jest ta strona która mieszkania wypuszcza na rynek.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice natomiast potencjalnym kupującym zależy żeby nie scalpowano mieszkań doprowadzając do sztucznego wzrostu cen.

Tu chodzi o zwykłe porównanie, bez biletu na koncert ulubionego artysty czy mecz można żyć, ale jeśli młodą osobę która wkroczyła w rynek pracy nie stać na własny kąt czyli podstawową potrzebę życiową zaraz obok jedzenia i picia bo instytucje i rzesza fliperów skupują ogromną ilość mieszkań windując ceny w górę jest po prostu niedorzeczne. Serio nie
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice no fakt zapomniałem że dzięki sztucznemu windowaniu cen przez inwestorów, deweloperzy mogą podbijać ceny każdych następnych inwestycji pasąc się marżami powyżej 40% ( ͡º ͜ʖ͡º)

Czy ukrócenie tej sytuacji jest na rękę deweloperom? Oczywiście, że nie
Czy kontynuacja betonowego eldorado jest etyczna?
Moim zdaniem zdecydowanie nie, co więcej nawet nie tylko nieetyczna co również niebezpieczna
  • Odpowiedz
@czlowiekproso: Więc przyznajesz że porównanie do biletów jest bez sensu. Świetnie.
Tutaj można zamknąć temat ale dodam jeszcze że 'limited demand' też się tutaj różni. Czy skalperzy działają obecnie na konsoli PS5? Nie bo wyprodukowano ich wystarczająco wiele. Tak samo nie ma sensu ich działanie w obecnej sytuacji w nieruchomościach gdzie podaż bije historyczne rekordy a cena nie rośnie dynamicznie więc handlowanie rezerwacjami czy kupowanie nie wynajmując licząc na zysk
maszfajnedonice - @czlowiekproso: Więc przyznajesz że porównanie do biletów jest bez ...

źródło: 2fb29248bbcb063ebbc4f59d58252ebae49ae54e7a2840f43f7e2712f96cdd05

Pobierz
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice teraz tak, podaż jest na wysokim poziomie mimo że ceny nie bardzo chcą spadać, a spadły by dawno gdyby co chwila nie obiecywano coraz to nowego programu dopłat, jeszcze ogromna ilość mieszkań stoi pusta, nie wystawiona na sprzedaż, ani na wynajem, po prostu czeka i w założeniu puchnie dlatego powinien być kaster, jesteś na tyle bogaty że masz 3+ mieszkań to powinieneś być w stanie za to płacić, natomiast kupowanie
  • Odpowiedz