Wpis z mikrobloga

Siema, potrzebuję kupić dwa dyski 5tb na backup danych. Na kompie mam tylko 512gb, a danych ze 2-3tb porozrzucane po starych dyskach.

Chciałbym mieć to w jednym miejscu, więc na jednym dysku będzie backup, a na drugim backup backupu. Użytkowanie dosyć częste. Ostatnio dochodzi sporo zdjęć w formacie RAW.

Co polecicie?
HD, SSD?

Z HDD myślałem o jakimś seagate lub WD, ale gdzieś przeczytałem, po przejęciu któraś firma już nie produkuje jakościowych dysków jak kiedyś.
Z SSD samsung t7.

I drugie pytanie, gdzie kupować skoro w tak szanowanym sklepie jak x-kom wysyłają to w takim opakowaniu xD

#komputery #dyski #ssd #backup #pcmasterrace
nick230 - Siema, potrzebuję kupić dwa dyski 5tb na backup danych. Na kompie mam tylko...

źródło: Screenshot 2025-03-01 at 21.23.24

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@misioneos: tylko na co mi odzyskiwanie danych jak będę miał więc niż jeden backupów?
Dodatkowo nie chcę żeby mi ktoś te dane odzyskiwał bo niektóre pliki są mocno prywatne.
  • Odpowiedz
  • 0
@nick230 zależy czy chcesz backup online czy offline. Jak dysk ma być wpięty cały czas to ssd wytrzyma dłużej bo im nie przeszkadzają starty stopy. Jak chcesz kopie offline to HDD i nie chodzi o odzyskiwanie tylko wychodzi taniej za terabajt, często dają znać akustycznie, że śmierć nadchodzi i SSD potrafią stracić dane podczas długiego pobytu offline. Na odzyskiwanie ogólnie to bym nie liczył, jak szanujesz dane to masz backup. Choć
  • Odpowiedz