Wpis z mikrobloga

Do rzeczy:
1. Nigdy nie miałem konsoli, grałem tylko na PC. Do czynienia z padem miałem tylko w przypadku FIFA/PES
2. Chciałem kupić sobie konsolę
3. Znajoma pożyczyła mi swojego PS5, bo ona wyjeżdża za granicę i nie potrzebuje tam, mam oddać jak wróci, czyli najszybciej za 1,5 roku.
4. Pograłem wczoraj w Borderlands 3 i myślałem, że dostanę k-----y przy poruszaniu się i obracaniu kamerą za pomocą gałek - bo zawsze w takich grach operowałem myszką i klawiaturą, a tu czułem się jak niepełnosprytny.
5. Od dawna marzyłem, aby pograć w RDR2, ale teraz zastanawiam się czy jest sens kupować, skoro granie w tego typu (benc) gry na padzie mnie męczy i denerwuje?

rales - Do rzeczy:
1. Nigdy nie miałem konsoli, grałem tylko na PC. Do czynienia z pa...

źródło: a-man-plays-on-a-brand-new-ps5-on-the-consoles-european-launch-day-november-19th-2020-london-uk-photo-credit-should-read-katie-collinsempicsalamy-2F0KTJE

Pobierz

czy???

• przyzwyczaisz się 46.4% (208)
  • spróbuj, tam sterowanie padem nie jest trudne 14.3% (64)
  • odpuść 28.8% (129)
  • nwm . sprawdzam 10.5% (47)

Oddanych głosów: 448

• 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rales pcmasterrace, nie bądź jak małpa sprowadzona do obsługi kilku guzików, instaluj StarCrafta jak prawdziwy chłop i rób użytek z klawiatury i myszy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@rales: Kiedyś zastanawiałem się jak można grać na padzie. Jak po początkowych męczarniach w PES na PS2 się przyzwyczaiłem, tak od tamtej pory gorzej gra mi się na klawiaturze i myszce. Przywykniesz i z czasem stwierdzisz, że to dużo wygodniejsze. Akurat strzelanki nie są dobrym przykładem, bo tam faktycznie bywa czasem ciężej, ale takie RDR2 ogarniesz bez problemów. Sam przechodziłem na PS4 i było miodzio.
  • Odpowiedz
@rales: RDR2 nie wa wersji na PS5, czyli będziesz grał w 30 FPS jak na PS4 + sterowanie padem. Można się do tego przyzwyczaić i nauczyć gry na padzie, ale trzeba też chcieć się przyzwyczaić i nauczyć, bo nie będzie to trwało tydzień czy dwa.
  • Odpowiedz
@rales sam od niedawna gram na padzie i pierwsza gra to był Deus Ex Mankind Divided I musiałem obniżyć poziom na łatwy bo ciężko było. Po kilku miesiącach gry na padzie teraz gram w Cyberpunk też FPS i robię wszystko bez problemu i raczej już do myszki nie wrócę. Do tego pada trzeba się po prostu przyzwyczaić.
  • Odpowiedz
@rales: ogólnie gry z widokiem z trzeciej osoby są zajebiste na padach. Całkiem inaczej się gra niż w FPSy i mi dużo lepiej, a też całe życie byłem pcmasterrace, a teraz dalej gram na PC ale padem i dodatkowo Steam Decka kupilem. Juz mi się nie chce taka myszką i klawiatura.
  • Odpowiedz
@rales: ja też gram tylko na kompie, ale kupiłam sobie pada xboxowego na USB i w niektóre gierki pykam na padzie, tak po prostu, dla urozmaicenia. Mi sam pad do komputera wystarczy, ale ja mam tylko ze dwie gierki, dla których mogłabym kupić jakąś konsolę, reszta ma wersję komputerową i jakoś tak wolę mieć wszystko na komputerze niż trzymać w domu kolejne urządzenie. Komputer jest dla mnie o tyle wygodniejszy,
  • Odpowiedz
@rales: ja jestem super rozczarowany najnowszym padem od xboxa, kupiłem do PC i ten od xbox 360 był o wiele lepszy, bardziej precyzyjny, troszkę cięższy, świetnie leżał w dłoni a ten od xbox series to dosłownie jakbym trzymał plastikową zabawkę za 10zł z lat 90' i nawet nie żartuje, poza tym sterowanie kamerą okropne, gorsze od x360, jeszcze aby go zgasić trzeba otworzyć tylną klapkę i wyjąć jedną baterię inaczej
  • Odpowiedz
@Vampire007: Pad od xbox one mimo takiego samego kształtu sprawia wrażenie porządniej wykonanego od series s/x, ale z tym świeceniem przez 10 minut to nie rozumiem, przecież jak przytrzymasz ten świecący przycisk to wyświetla się opcja wyłączenia kontrolera lub konsoli i pad gaśnie szybko
  • Odpowiedz
@rales: pady są dobre do gier na nie przystosowane, strzelanki do tego się nie zaliczają. Wyjątek RDR2 może być taki, że ta gra była zaprojektowana pod konsole i mimo że na PC się na pewno lepiej grało, to praca kamery przy użyciu klawiatury i myszki była frustrująca. No i jeśli konsola to tylko ze wspomaganiem celowania.
  • Odpowiedz
@rales: Uwielbiam na PC grać na padzie, mam pełno gier platformowych, wyścigowych, logicznych, RPG itp i w każdej z nich używam pada i jest super. Ale FPS... no kurde nie, po prostu nie... To jest jakieś idiotyczne, na siłę rozwiązane "wspomagaczami", nie da się tego kontrolować. Ja naprawdę nie wiem jak Ci ludzie ogarniają granie w jakieś Frontinty czy inne online na padzie. Tam też są autoaimy? Ja nie wiem,
  • Odpowiedz